ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Силистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцид

25 април 2013 16:50, Доростолска митрополия
Силистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцид

Вчера по инициатива на председателя на Арменското църковно настоятелство г-жа Сирухи Шейтанян, в Силистра отбелязаха с мълчание, цветя и запалена свещ Международния ден в памет на жертвите на арменския геноцид. И тази година с почит към загиналите свои събратя те подновиха клетвата си строго да пазят завета на невинните жертви. Да не забравят никога, свято да пазят и развиват майчиния си език и култура, да бъдат горди, че са арменци.

Поклонението се извърши в двора на храма от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, г-жа Мария Димитрова – председател на Общинския съвет гр. Силистра, г-н Александър Сабанов - общ. съветник, както и ексдепутата Стефан Господинов от ПП ГЕРБ и също така граждани и общественици на града.

“България е сред страните, които дадоха убежище на спасилите се от зверствата” - това подчерта в словото си Сирухи Шейтанян, председател на църковното настоятелство.

- - -

Кратка история на арменската църква в гр. Силистра

Арменската църква в гр. Силистра се смята за най-старата съхранена арменска църква в България. За годината на изграждането й се съди по надписа на камък, който се съхранява в нея. От направения прочит на надписа от Агоп Гиликян става известно, че първоначално името на църквата е било “Сурп Крикор Лусаворич“ (Свети Григорий Просветител), и годината е 1069 по арменското летоброене, което е 1620 г. по официално приетото в света християнско летоброене. Същият е бил вкопан в пръстения под на южната малка стая. При ремонт, когато подовете се бетонират, е изваден и е изложен в северната малка стая.

Арменският хронист Крикор Таранахци в своята “Хронография” отбелязва, че през 1630 г. в гр. Силистра се установява дякон Сафар.

Храмът е разположен в двор с площ около 1800 кв. м. В двора се намират - малка къща, предназначена за живеене на свещеника и сграда (бившо арменско училище) - сега арменски клуб, с голямо салонно помещение и сцена.

Становище на специалисти е, че куполът на църквата е уникален. Много малко арменски църкви по света имат такъв със стенописи. Той е реставриран през 1990 г. от местния художник Карен Маркарян.

В гр. Силистра към момента арменската общност наброява около 120 души.

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Силистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцидСилистренци почетоха паметта на жертвите на арменския геноцид
« предишна новинаследваща новина »