ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска богослужба в старинния столичен храм "Св. София" на Лазаровден

27 април 2013 23:26, Отдел "Връзки с обществеността"
Храм „Св. София - Премъдрост Божия”

Панихида за приснопаметния Български патриарх Максим бе отслужена на Лазаровден в столичния старинен храм „Св. София - Премъдрост Божия” по повод 6 месеца от кончината му. Седмица преди Възкресение Христово духовенство и миряни се помолиха на Христа Бога, Който е "възкресението, животът и покоят", Който "потъпка смъртта, съсипа дявола и подари живот на този свят", да упокои душата на новопреставления.

Литургията в храма в този ден бе оглавена от Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Светия Синод. В съслужение с архиерея бяха и Негово Високопреподобие архим. Дионисий, нач.-отдел „Богослужебен” при Св. Синод, храмовото свещенство в лицето на ставр. ик. Ангел Ангелов, председател на храма и и.д. протосингел при Софийската св. митрополия, и прот. Йоан Карамихалев, както и прот. Николай Георгиев и дякон Радко Иванов.

Проповед за възкресението на Лазар и за това има ли връзка между чудесата и вярата, произнесе прот. Йоан Карамихалев, който припомни на вярващите, че „в края на човешката история, независимо от нашата вяра или неверие Господ ще възкреси всеки един, а какъв ще бъде нашият живот след възкресението, това вече е пряко свързано с вярата, която ще трябва да изпитаме и укрепим в течение на целия свой земен живот”.

Много християни в този ден пристъпиха към св. Причастие, та укрепени от Божията благодат, да преминат неосъдително седмицата, в която съпреживяваме страданията и кръстната смърт на Господ Иисус Христос, та на Пасха да се възрадват и да се поздравят с победното: "Христос воскресе!"

 

 

« предишна новинаследваща новина »