ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Цветница във Видин

28 април 2013 14:11, Видинска митрополия
Цветница във Видин

Господският празник Вход Господен в Йерусалим тържествено бе отпразнуван в гр. Видин. В катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски” светата божествена Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с храмовото духовенство.

Храмът Господен бе преизпълнен с богомолен народ, дошъл да се помоли и да изпроси благословение и утеха от Бога.

Молитвено участие в празничната св. Литургия взе и ръководството на видинското читалище „Цвят - 1870”, както и възпитаници от различните школи към него, които на Цветница отбелязват както своя имен ден, така и рождения си ден.

Гост на духовното тържество бе г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин.

Към благочестивото гражданство на Видин и епархиотите си се обърна с поздравление митрополит Дометиан, който поднесе своите архипастирски слова и благослов като дар и вдъхновение за стремеж и постоянство в духовното поприще.

За благословение на вярващите по традиция бе раздадена благословена храна, предоставена от г-жа Любомила Станиславова и г-н Владимир Тошев, представители на партия ГЕРБ.

Пред катедралния храм бе проведена и акция за набиране на средства от БЧК, както и базар на ученици от ГПЧЕ „Йордан Радичков“, гр. Видин за набиране приходи за лечението на Еми.

От храма тръгна литийно шествие към сградата на читалище „Цвят - 1870“ и откритата сцена на крайдунавския парк, където бе дадено началото на тържествения концерт по повод празника на читалището. Слово по повод празника на видинското читалище произнесе Видинският митрополит Дометиан.

Пред дошлата публика на откритата сцена бе представена и изложба на картини на деца от школа „Дъга“.

Видинска света митрополия честити празника Цветница на духовенството, монасите, монахините и благочестивите християни от епархията и им пожелава единство и постоянство в духовния подвиг.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий и Теодор Павлов

 

 

« предишна новинаследваща новина »