ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АРХИЕРЕЙСКО СЛУЖЕНИЕ ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ХРАМ "ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА РИМЛЯНКА”

27 юли 2009 13:46, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Света Литургия

На 26 юли - празникът на света прпмч. Параскева Римлянка, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи св. Литургия в едноименния храм в град Варна.

В празничното богослужение участваха свещеноиконом Петко Минчев – председател на храма, протойерей Владимир Велков, свещеник Стойко Стойков, дякон Михаил Манев, дякон Стоян Флорентинов.

Света преподобномъченица Параскева винаги е събирала в храма си млади християни. Много години наред там се събираха на беседи младежи, които днес са свещеници, богослови или работещи за Църквата по един или друг начин. Храмът е и единственият във гр. Варна, в който по време на св. Литургия се пее източно-църковно пение.

Сега на клира се учат да пеят децата на настоящите певци, които след време ще заменят своите родители. Двама от тях - Кирил Хаджиев и Виктор Паскалев, преди св. Литургия бяха постригани от Негово Високопреосвещенство за четци и певци.

Преподобномъченица Параскева Римлянка, живяла през II век и по апостолски проповядвала на езичниците в Рим. Светицата жестоко пострадала за вярата си в Христа при царуването на император Антонин. Хвърлена в котел с кипящо масло и катран, тя останала невредима. На мъченията й присъствал сам императорът. Но в очите му попаднали пръски от кипящата течност и той ослепял. По негова молба, мъченицата помолила Бог да му върне зрението. Посечена с меч след жестоки и дълги мъчения, св. Параскева със смелостта и чудесата си обърнала мнозина във вярата.

Нейните мощи по-късно били пренесени в Цариград.

 

Снимки: Петър Паскалев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Света ЛитургияНовите иподакони помагат на архиереяСвета ЛитургияСвета ЛитургияОсвещаване на водата

Аудио

АРХИЕРЕЙСКО СЛУЖЕНИЕ ЗА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В ХРАМ "ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА РИМЛЯНКА”

« предишна новинаследваща новина »