ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Цветница в Ловеч

28 април 2013 17:35, Ловчанска митрополия
Цветница в Ловеч

Вход Господен в Йерусалим (Цветница) е един от най-почитаните празници в Ловеч. Тази традиция води началото си още от турско време, когато градът е наричан Алтън Ловеч (Златен Ловеч). Тук е имало много добре развито занаятчийство, майсторите от старо време са използвали като повод празника, за да показват своите изделия на дошлите да се черкуват в града на Цветница хора от близките села и градове. Така църковният празник дава начало на един панаир на занаятите, който и до днес ловчалии грижливо тачат.

Катедралният храм „Света Троица” още от сутринта бе изпълнен с богомолен народ. Църковните камбани възвестиха началото на празничната служба, малко по-късно народът посрещна и своя архипастир. Митрополит Гавриил отслужи св. Литургия заедно с храмовото духовенство. След многолетствията и края на службата той се отправи към историческия площад „Тодор Кирков”, където се присъедини към официалните лица. Владиката пръв поздрави и благослови насъбралото се множество.

Кметът на Ловеч г-н Минчо Казанджиев отбеляза особената си радост, че на този празничен за всички ловчалии ден тук е човекът, който въпреки годините на криза полага увеличаващи се грижи за духовното обогатяване на всички нас и едновременно с това строи най-красивия катедрален храм в България, това е високопреосвещеният митрополит Гавриил.

 

 

Снимки

Цветница в Ловечолтарниците на храм "Св. Троица"Цветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в ЛовечЦветница в Ловеч
« предишна новинаследваща новина »