ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ В СТОЛИЧНИЯ ХРАМ „СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ” ПО ПОВОД ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК

27 юли 2009 15:00, Софийска митрополия
епископ Йоан и свещенството

Днес, 27 юли, когато Българската православната църква чества заедно паметта на първоучителите, просветителите и равноапостолите на славянските народи - светите Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, в столичния храм „Св. Седмочисленици” Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави тържествената света Литургия по повод празника. В съслужение участваха председатели на столични храмове, храмовото духовенство, софийски свещеници и протодякон Стефан Марков.

В края на богослужбата епископ Йоан произнесе проповед, в която припомни за подвига и делото на светите Седмочисленици; за тяхната вяра, благочестие и чистота, които са вдъхвали надежда на целия български народ; за изпълнението на апостолския им дълг на просветители, който дълг трябва отговорно да изпълняват и всички съвременни учени, посветили се на българското образование и просвета.

От името на Негово Светейшество архиереят поздрави предстоятеля на храма иконом Николай Коцев, църковното настоятелство, ктиторите и всички, дошли да почетат този празник. Призова светите Седмочисленици да закрилят нашата земя, да ни даруват мъдрост и сила, духовна отговорност и знание.

От своя страна предстоятелят на храма благодари за всегдашната грижа и вниманието на Софийската света митрополия и благопожела здраве, дълголетие и благодатни дни.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

епископ Йоан и свещенствосв. Литургияепископ Йоан благославя свещеницитераздаване на нафорасв. Литургия

Аудио

АРХИЕРЕЙСКА СВЕТА ЛИТУРГИЯ В СТОЛИЧНИЯ ХРАМ „СВ. СЕДМОЧИСЛЕНИЦИ” ПО ПОВОД ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК

« предишна новинаследваща новина »