ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Лазаровден в с. Пепелина

29 април 2013 15:40, Русенска митрополия
Лазаровден в с. Пепелина

На 27 април, Лазаровден, прот. Петър Петров отслужи празнична св. Литургия в храм „Св. Димитър”, в с. Пепелина.

В апостолския перикоп св. ап. Павел се обръща към евреите с наставления за пребъдване в братолюбие, страннолюбие, изтъква чистотата на брака. „Блудниците и прелюбодейците ще съди Бог. Не бивайте сребролюбци и задоволявайте се с онова, що имате" (Евр. 13:4-5). Дивен е непреходният характер на тези християнски нравствени наставления, изказани кратко и ясно. В евангелското четиво (гл. 21) св. апостол и евангелист Йоан Богослов разказва за възкресението на Лазар (брата на Марта и Мария) от Витания, който от четири дни е бил починал.

След св. Литургия в двора на храма беше извършен водосвет от архим. Виктор, протосингел на Русенска митрополия, протодякон Кирил Синев и прот. Петър Петров.

Празникът продължи в двора на училището на село Пепелина, където се състоя благотворителен концерт за събирането на средства за реставрация на ценната икона „Св. Богородица Млекопитателница”. В програмата взеха участие ученици от ОУ „Братя Миладинови”, гр. Русе, група за автентичен фолклор от с. Широково, женска певческа група от с. Острица, лазарки от с. Николово.

Сред участниците бяха специалисти от Музея на иконата - гр. Трявна, Историческия музей в гр. Попово, директорът на Държавен архив-Русе г-н Йордан Борисов, председателят на фондация „Европейски съседи” и журналист от БНТ Русе г-жа Ивелина Белчева.

Архим. Виктор поздрави всички присъстващи от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит за благородната кауза, станала повод за благотворителния концерт в с. Пепелина – събиране на средства за реставрация на иконата „Св. Богородица Млекопитателница”.

Днес в с. Пепелина живеят едва 15 жители. Според историческо проучване на архим. Виктор, от 1861 г. до днес в храм „Св. Димитър” са служили общо 16 свещенослужители.

 

 

Снимки

Лазаровден в с. ПепелинаЛазаровден в с. ПепелинаЛазаровден в с. ПепелинаЛазаровден в с. ПепелинаЛазаровден в с. ПепелинаЛазаровден в с. ПепелинаЛазаровден в с. ПепелинаИконата „Св. Богородица Млекопитателница”
« предишна новинаследваща новина »