ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велики понеделник в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

30 април 2013 12:38, Софийска митрополия
"Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя"

"Ето, Женихът идва в полунощ,

и блажен е онзи слуга, когото той

намери буден,

а недостоен пък е онзи, когото намери

да дреме.

Затова внимавай, душо моя, да не те налегне сън,

та да бъдеш предадена на смърт и да останеш вън

пред затворените врати на Царството (небесно).

Но стани и извикай: "Свят, свят, свят си, Боже наш,

по молитвите на Богородица помилуй нас!"

"Се Жених грядет" (“Ето, Женихът идва“) - пее Църквата след залез слънце в първите дни на Страстната седмица. Тогава във всички православни храмове се изпълнява умилителното Последование на Жениха - едно от най-покайните и тъжни богослужения, свързано с притчата за десетте девици. (Последованието се нарича така, защото първото песнопение, което се изпълнява на него, започва с думите „Се Жених грядет”.)

По традиция в София това чинопоследование се изпълнява съборно в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ в три последователни вечери: на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник.

Загърбили светските грижи и отдали се на особено благоприятното време за духовно издигане, десетки християни се събраха в първия ден на Страстната седмица в храма, за да отправят духовен взор към Спасителя, Който не престава да иска да ни привлече към Себе Си.

Вълнуващите покайни песнопения в тези дни се редуват с голям брой четива, като кулминацията на вечерното богослужение е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

„Виждам Твоя чертог украсен, Спасителю мой - пеят певците, - и нямам дреха да вляза в него. Просвети облеклото на моята душа, Подателю на светлината, и ме спаси!"

След като с траурна тържественост бе изнесена иконата от олтара, пред Честния образ на Страдащия Христос с трикратни земни поклони се поклониха първо духовниците - Знеполският еп. Йоан, който взе молитвено участие в богослужбата, и храмовото духовенство, а после пристъпиха и миряните.

В края на богослужението викарният епископ се обърна към присъстващите със затрогващо слово, като прикани с покайни мисли и действия да преживеем тези велики дни на Христовите страдания.

~~~~~~~~~~~~

Песнопението "Се Жених грядет", глас 8, в изпълнение на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

You need to install, upgrade or enable your Flash Player

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

"Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя""Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя" "Последованието на Жениха" в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »