ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ГРАД ВАРНА ОТБЕЛЯЗА 131 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ

28 юли 2009 11:45, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Паметника на Руския воин

Всяка година на 27 юли десетки варненци и гостите на града се събират в двора на храм „Св. архангел Михаил“, за да изразят своята благодарност и почит към освободителите и всички, паднали за свободата на България. С благодарствен молебен, военен ритуал и поднасяне на венци пред паметника на руските войни в двора на храма първенците на града и гражданите се поклониха пред паметта на освободителите. На церемонията присъстваха генералният консул на Руската федерация във Варна – г-н Анатолий Шчелкунов, и на Украйна - г-н Володимир Пасичник.

„Руснаците и украинците обичат Варна”, каза консулът на Русия във Варна г-н Анатолий Шчелкунов. Той заяви, че е особено важно, градът да поддържа добрите си връзки с народите освободители. „Хиляди майки не дочакаха своите синове, хиляди сестри не дочакаха своите братя в тази война", каза още консулът. Той припомни, че всички балкански народи са били освободени заради саможертвата на руснаци, белоруси и арменци и всички онези народи, които храбро са се борили за свободата на братята си и за своята, с цената на живота си.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите.

Варна е единственият град, в който има паметници на двама руски дипломати, помогнали за освобождението на страната ни - на граф Игнатиев и на вицеконсула Рачински. Предстои да бъде поставена и паметна плоча на подпоручик княз Русов.

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Почетен караулБлагодарствен молебен за ОсвобождениетоГенералният консул на Руската федерация във Варна – г-н Анатолий ШчелкуновГенералният консул на Украйна г-н Володимир ПасичникПоздравление за празнуващитеПоздравление за празнуващитеМинута мълчаниеПоднасяне на венциПоднасяне на венци

Аудио

ГРАД ВАРНА ОТБЕЛЯЗА 131 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ

« предишна новинаследваща новина »