ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на Жениха

01 май 2013 13:51, Софийска митрополия
Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на Жениха

Вечерта на Велики вторник за последен път през тази година бе изпълнено Последованието на Жениха, което по залез слънце бе отслужено във всички храмове на Софийска епархия.

В столичния старинен храм “Света София“ Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе молитвено участие в това покайно и тъжно богослужение, чиято кулминация е изнасянето на иконата на Христовите страдания.

В богослужбата съучастваха Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, софийският протосингел и предстоятел на древния столичен храм ставроф. ик. Ангел Ангелов и храмовото духовенство.

По време на това трето по рода си чинопоследование се изпълнява особено впечатляващото църковно песнопение „Славата на Касиана“ или още "Касианина слава". Изключително по своята поетичност произведението е дело на монахиня Касиана. В музикално отношение творбата е известна с факта, че може да бъде изпълнена добре само от отлично подготвени певци в източната невмена нотация, тъй като мелодичната линия на песнопението преминава през повечето от осемте гласа, установени в източно-църковното пение, с особени хроматични отклонения.

За радост на богомолците в храм „Света София“ това забележително песнопение бе изпълнено лично от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който наред с другите си достойнства е известен и със своя певчески талант и вещина.

Негово Светейшество изпя и "Всякое дихание", при изпълнението на което му асистира г-н Симеон Генов, асистент по източноцърковно пеене в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

В края на богослужението Българският патриарх даде своя първосветителски благослов на десетките християни в храма, а мнозина успяха и лично да целунат архипастирската му десница и да го поздравят.

~~~

Преданието разказва, че в момента, когато св. Касиана съчинявала “славата” от Последованието на Жениха за вторник на Страстната седмица, в манастира на посещение при нея дошъл самият император Теофил. Узнавайки обаче, че царят предстои да влезе в килията й, тя оставила написаното наполовина песнопение върху писалището си и избягала. Последните написани от нея думи били: “Дай да целуна и отрия с косите на главата си Твоите пречисти нозе” - визирайки евангелското повествование за жената–грешница, тъй като в синаксара на упоменатото последование изрично е указано, че „Божествените отци са заповядали на този ден (Велика сряда) да се прави спомен за жената–грешница, която помаза с миро Господа”. Теофил влязъл в килията на преподобната, прочел написаните слова и досещайки се за случилото се, взел перото и допълнил следните думи: “чийто шум Ева в рая по пладне като чу и, уплашена, се скри”, имайки предвид най-вече Касианиното бягство. Срещата на императора със св. Касиана не се осъществила, но допълнените думи останали и след като песнопението било продължено и завършено. В този си вид то се изпълнява и днес. (Из подготвящата се за печат книга „Псалтикознание“, том І)

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велики вторник в храм "Св. София"На певницатаОтец Стефан от храмовото духовенствоНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаСтобийски еп. НаумНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит и г-н Симеон ГеновНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на ЖенихаНегово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит взе участие в Последованието на Жениха
« предишна новинаследваща новина »