ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК в ПКСХП "Св. Александър Невски"

03 май 2013 07:23, Българска Патриаршия
ПКСХП "Св. Александър Невски"

През целия ден Велики четвъртък на Страстната седмица в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" имаше богослужби, моления и богомолен народ.

Според определената програма за предпасхалните богослужения през седмицата на Христовите страдания в патриаршеския храм Утренята, Василиевата св. Литургия и общият маслосвет бяха отслужени от Негово Преосвещенство Тивериополски епископ Тихон - председател на патриаршеската катедрала, в съслужение с храмовото духовенство в лицето на ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милушев и патриаршеския дякон Александър Нешев. Вечерното Последование на 12-те евангелия бе възглавено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, комуто благоговейно съслужиха преосвещените епископи Стобийски Наум - гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, Знеполски Йоан - викарий на Софийския митрополит, високопреподобният архимандрит Дионисий - началник на Богослужебния синодален отдел, ставр. ик. Ангел Ангелов - и.д. протосингел на Софийска св. митрополия, храмовите духовници о. Костадин Гаврилов и о. Антоний Милушев, патриаршеският дякон Александър Нешев и митрополитският дякон Иван Петков, заедно с патриаршеските иподякони.

По време на сутрешната Василиева св. Литургия се причастиха множество вярващи, след което – осветени чрез св. Христови Тайни – те заобиколиха храмовото духовенство при извършването на общия маслосвет. Обединени в молитва около епископа, както в древните апостолски времена, всички сърдечно се обърнахме към Лекаря-Изкупител Христос Господ със смирение и с крепка надежда Той да излекува духовните ни и физически немощи за Негова слава и наше утешение и спасение.

На вечерното Последование на 12-те евангелия, чиито избрани текстове бяха изчетени от Българския патриарх Неофит, еп. Наум, еп. Тихон, еп. Йоан, архим. Дионисий, о. Ангел, о. Костадин, о. Антоний и д. Александър, вярно множество богомолци преизпълни храма с дух, който внимава, със сърца, пропити от Божественото Слово и изтъкани от молитвена светлина. Евангелските текстове ни пренесоха в онзи дивен ден – Четвъртък преди Пасхата Господня, когато нашият Спасител Господ Иисус Христос встъпи в Своите същински изкупителни за всички нас страдания с думите „Дойде часът”, „Сега се прославя Син Човечески”, „Както Ти Мене прати в света, и Аз ги пратих в света; и за тях Аз посветявам Себе Си, та и те да бъдат осветени чрез истината. И не само за тях се моля, но и за ония, които по тяхното слово повярват в Мене, да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно, - та да повярва светът, че Ти си Ме пратил” (из Евангелие от Йоан, 17). Силно отекнаха в душите ни тези Христови думи, произнесени от патриаршеските уста, дивно ни настави в Господа светейшият ни патриарх Неофит - четейки, той се обръщаше към всеки един от присъстващите в храма!

След прочитането на петия Евангелски текст от св. апостол и евангелист Лука (23:26), в който се припомня възлагането върху плещите на Симон Киринеец на Христовия кръст и отнасянето му до Голгота, от северния олтар на храма излезе благоговейно и умилително шествие, в което Кръстът Господен бе носен от епископ Тихон, фигурите на Пресвета Богородица и на св. ев. и ап. Йоан Богослов съответно от еп. Наум и еп. Йоан. Под благославящия молитвен поглед на светейшия ни патриарх Неофит Кръстът бе издигнат като високо и спасително знамение за всички вярващи! – и под неговата свята закрила присъстващите трепетно устремиха още по-силни молитви към Христа Спасителя. В словото си след това патриарх Неофит каза, че Христовата жертва е „необяснима за сърцето, тъй като тя превишава всичко, което е в света”, но ни подтиква да откликнем на Божията любов с пламенна вяра, чисти сърца и добри дела, като любим един другиго и като мълвим покайно заедно с благоразумния разбойник: „Спомни си за мене, Господи, кога дойдеш в царството Си!” (Лука. 23:42). [Пълния текст на словото е в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=108509]

След отпуста на Последованието на 12-те евангелия Българският патриарх благослови всички пристъпващи към него, народът продължи още дълго да се покланя и моли пред Христовия кръст и в тази свята атмосфера присъстващите споделяха помежду си колко е хубаво, че през тези най-дивни дни от сутрин до вечер сме заедно в храма.

ПОКЛАНЯМЕ СЕ НА ТВОИТЕ СТРАДАНИЯ, ХРИСТЕ. ПОКАЖИ НИ И СВОЕТО СЛАВНО ВЪЗКРЕСЕНИЕ. АМИН.

Текст: Десислава Панайтова
Снимки: Таня Вълчанова
Очаквайте обогатения ни фоторепортаж!

 

 

Снимки

Велики четвъртък в ПКСХП "Св. Александър Невски"Тивериополски епископ ТихонИзнасяне на Христовите Тайни за причастяване на мирянитеПриемане на св. ПричастиеОбщ маслосвет в ПКСХП "Св. Александър Невски"Общ маслосвет в ПКСХП "Св. Александър Невски"Общ маслосвет в ПКСХП "Св. Александър Невски"Общ маслосвет в ПКСХП "Св. Александър Невски"Негово Светейшество Българският патриарх Неофит чете из Евангелие от ЙоанНегово Светейшество Българският патриарх Неофит чете из Евангелие от ЙоанИзнасяне на Христовия КръстПатриаршеското слово на Велики ЧетвъртъкПатриаршески благословПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »