ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПЪРВО АРХИЕРЕЙСКО ПОСЕЩЕНИЕ НА ЕП. АНТОНИЙ при българската общност в гр. Лил, Франция

03 май 2013 12:58, Митрополия на Западна и Средна Европа
Константийски еп. Антоний с еврокомисар Кр. Георгиева

По покана на Надежда Димитрова, председател на Българската културно-православна асоциация "Св. ап. Петър и Павел" – гр. Лил, от 26 април до 29 април 2013 г., Негово Преосвещенство Константийски епископ Антоний с благословението на епархийския архиерей митрополит Симеон направи първо официално посещение на Лилската църковна община.

Програмата по посещението включваше:

• На 26 април, придружаван от млади българи, епископът посети новия музей, наречен "Малкият Лувър", в гр. Ланс.

Целта на това посещение беше възможността на епископ Антоний да общува свободно с младите ни сънародници.

• Сутринта на 27 април, епископ Антоний, придружаван от енорийския свещеник ик. Петър Симеонов, г-жа Надежда Димитрова, г-н Боян Бялков от църковното настоятелство и г-жа Аник Бар, почетен консул на Република България в Лил, проведе среща с римокатолическия архиепископ на гр. Лил, монсеньор Улрих в архиепископията на диоцеза.

По време на срещата епископ Антоний запозна монсеньор Улрих с живота и дейността на Западно- и Средноевропейската епархия и отговори на всички поставени от него въпроси.

В отговор монсеньор Улрих запозна българския епископ с живота и дейността на Лилския диоцез.

При условие, че има налице една добре организирана и крепка българска общност, българският архиерей получи уверението на монсеньор Улрих, че общността ще получи самостоятелно помещение за богослужебна и катехизическа дейност.

Събота вечер, почетният консул на Република България, г-жа Аник Бар, даде официален прием в чест на гостуващия епископ Антоний, управляващия българското посолство в Париж г-н Асен Кръстев, консула на РБългария в Париж г-жа Мариана Бояджиева, българския свещеник Петър Симеонов, председателката на българската църковна общност в Лил г-жа Надежда Димитрова и други.

На приема присъства също и монсеньор Улрих. Двамата духовници проведоха сърдечен приятелски разговор за живота на християните в света и предизвикателствата към тях в нашия твърде неспокоен и бездуховен свят.

• На 28 април Негово Преосвещенство епископ Антоний отслужи света Литургия в гръцката православна църква "Св. Павел" в съслужение с архимандрит Емилиян, представител на Цариградската патриаршия към европейския парламент.

Преди началото на светата Литургия епископ Антоний пострига за четец Кирил Мираковски.

В края на богослужението епископът произнесе прочувствено празнично слово за Вход Господен в Йерусалим – Цветница. В словото си архиереят постави акцент върху доброволното приемане в душите и сърцата ни на Христа. Когато Той е в центъра на нашия живот и дейност, ние ще преодоляваме всички пречки по нашия житейски друм и ще бъдем истински съработници на Бога.

На св. Литургия присъстваха преди всичко млади българи, българските държавни представители в Париж и Лил, френски приятели на България, както и редовните богомолци в гръцкия православен храм.

В благодарственото си слово към епископ Антоний домакините не пропуснаха да подчертаят, че гръцкият храм е винаги отворен за българите и че не бива само когато служи епископ Антоний и енорийският им свещеник те да бъдат толкова многобройни.

След празничната св. Литургия българската общност беше подготвила тържествен бюфет.

Сред създалата се атмосфера се водеха интересни, непринудени и приятелски разговори между българската общност, местните жители, епископ Антоний и представителите на българската държава в Париж и Лил.

Младите хора останаха приятно изненадани и очаровани от завладяващия и достъпен начин на преосвещения владика да води беседи, засягащи богословието. В отговор на жаждата им за Божието слово, епископът изнесе беседа на тема "Цел и смисъл на църковния пост". Спря се също и на последните земни дни на Иисус Христос, които се възпоменават през Страстната седмица. Отговори и на много други религиозно-богословски въпроси, отправяни му от присъстващите.

В благодарственото си слово свещ. Петър Симеонов не пропусна да подчертае, че архиереят е придобил мисионерския похват за достъпно разпространяване на словото Божие сред нашите сънародници, които по една или друга причина, все още нямат необходимата религиозна грамотност.

В завършек се изпя многолетствие за Негово Светейшество патриарх Неофит, за НВпр. митрополит Симеон, за НПр. епископ Антоний, за православния български народ, за христолюбивия френски народ и за именниците на тържествения ден.

• На 29 април българският еврокомисар г-жа Кристалина Георгиева прие на разговор Негово Преосвещенство епископ Антоний в сградата на Европейската комисия в Брюксел. Същият бе придружаван там от ик. Петър Симеонов и църковните настоятели за Лил Павлина Иванова и Надежда Димитрова.

Епископ Антоний запозна комисар Георгиева с живота и дейността на Западно- и Средноевропейска епархия.

Г-жа Георгиева остана приятно изненадана, че млади хода са отправили настоятелна покана за архиерейско посещение в Лил и архиереят се е отзовал на тази покана. И също,че е удостоил с внимание желаещите да го срещнат представители на европейските институции.

Комисар Георгиева сподели лични спомени за блаженопочиналия патриарх Максим и изрази добра надежда за бъдещето на Църквата под първосветителското ръководство на новия светейши Българския патриарх Неофит. Прояви интерес към социалната мисия на Църквата и заяви, че остава на разположение да бъде в помощ на всички, които искат да се възползват от финансовите помощи по съответните програми от Европейските институции.

В знак на сърдечна благодарност за срещата епископ Антоний подари на г-жа Георгиева светата Библия. Жест, който изключително трогна еврокомисарката.

На път за летището Негово Преосвещенство посети българския параклис в Брюксел "Св. Климент Охридски", където бе сърдечно приветстван от енорийския свещеник ик. Димитър Димитров и неговата презвитера.

Така завърши едно наситено с полезни срещи и радостни събития архиерейско посещение.

 

 

Снимки

Константийски еп. Антоний с комисар Кр. Георгиева и о. Петър СимеоновОфициално посещение в БрюкселОфициална среща с монсеньор УлрихКонстантийски еп. Антоний - Цветница в ЛилПаметна снимка на българската общност в Лил с еп. Антоний
« предишна новинаследваща новина »