ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРЕД ТВОИТЕ СТРАДАНИЯ СЕ ПОКЛАНЯМЕ, ХРИСТЕ! - Фоторепортаж от ВЕЛИКИ ПЕТЪК сутринта в столичния храм "Света София"

03 май 2013 13:55, Софийска митрополия
Патриарх Неофит пред Христовия кръст

На 3 май 2013 г. - Велики петък - сутринта в столичния храм "Света София" се черкува и участва като певец Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който огласи с пеенето си Царските часове и Вечернята с изнасянето на св. Плащаница Христова. В олтара служиха иконом Стефан Пешев и прот. Йоан Карамихалев заедно с дякон Радко Иванов. На клироса заедно със светейшия ни патриарх Неофит пяха главният секретар на Св. Синод Стобийски епископ Наум, ставр. ик. Ангел Ангелов - председател на храм "Св. София", г-н Симеон Генов - асистент по източноцърковно пеене в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", брат му и негов студент Петър Генов, и клиросни певци.

Всички присъстващи се насладиха на вдъхновеното им и просвещаващо изпълнение на високосъдържателните песнопения за Разпети петък.

Проповед изнесе о. Стефан. В нея той подчерта, че ако някой някога ни е предал, или не е доизнесъл заедно с нас общия кръст, унизил ни е или ни е причинил непоносима физическа и душевна болка, трябва да претърпим и простим, защото и нашият Изкупител Господ Иисус Христос изтърпя същото, дори и повече - при това поругаването Му бе незаслужено, защото Той пострада, бидейки абсолютно безгрешен и невинен. Неговото търпение да ни е пример в злостраданията и сила в изкушенията, с които се срещаме по житейския ни и духовен път.

Така наставени, християните в храма последваха Светейшия патриарх и духовенството, които благоговейно се поклониха пред св. Христова Плащаница и Животворящия Кръст Господен - с упованието, че ще се удостоим да видим и наследим и славната победа на Христовото Възкресение!

След края на богослужението множество християни взеха благодатно благословение от своя първойерарх Неофит Български, което ги изпълни с нова надежда и ново вдъхновение за благопреуспяване в християнския живот.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Петър Генов, Симеон Генов

 

 

Снимки

Патриарх Неофит пред Христовия кръстПред Твоите страдания се покланяме, Христе!Изнасяне на св. Христова ПлащаницаИзнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Изнасяне на св. Христова Плащаница Светейшият Български патриарх и Софийски митрополит НеофитПатриарх Неофит с о. Ангел Ангелов и ас. Симеон ГеновПатриаршески благословПатриарх Неофит, епископ Наум и о. АнгелПаметна снимка с Негово Светейшество патриарх НеофитПаметна снимка с Негово Светейшество патриарх Неофит
« предишна новинаследваща новина »