ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Архиерейска св. Литургия и Велик маслосвет в митрополитската катедрала „Св. Неделя“

03 май 2013 14:43, Софийска митрополия
Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"

На Велики четвъртък - деня, в който се припомня Тайната вечеря, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” бе отслужена архиерейска св. Литургия. На този ден Църквата е отредила да се служи св. Василиева литургия и веднага след това се прави Велик маслосвет, който се извършва веднъж в годината за цялото църковно общество.

Св. Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха храмовото духовенство: ставроф. ик. Мина Минчев, ставроф. ик. Тоско Казакин, протойерей Николай Цурев и дякони.

На дясната певница бяха застанали хористите от мъжкия хор при храма, които изпълняваха утренните и литургични песнопения.

В края на литургията еп. Йоан припомни на богомолците, изпълнили храма, за евангелските събития, които Църквата духовно преживява на този ден и призова всеки, който пристъпва към св. Чаша, първо да изпита себе си, за да не би св. Тайни да му бъдат за осъждане.

"В този ден в целия православен свят множество човеци се подготвят за приемането на това велико, живително и спасяващо Тайнство" - каза в словото си владиката. "Подготовката за него е нелека… внимателна, продължителна и тя важи за целия човешки път… Дай Боже, да имаме дълги години възможност да съпреживяваме тези моменти в пълна съзнателност и да имаме дълбоко разбиране към какво пристъпваме и с Кого се съединяваме“ - каза още еп. Йоан.

След литургията бе извършено св. тайнство Елеосвещение (Маслосвет), което включва четенето на седем апостолски и седем евангелски четива. То бе отслужено от софийския викарий и храмовото духовенство. По време на четенето на части от св. Евангелие духовници възлагаха епитрахилите си върху миряните, като така видимо изобразяват невидимото снизхождане на Божията благодат.

В края на последованието епископът обясни значението на този маслосвет и помаза богомолния народ - за здраве, телесно укрепване и най-вече за прослава на Божия Син, Който днес даде Своето Тяло и Кръв за спасението на всеки човек.

"Нека милостта Му към всички нас да пребъде за спасение и вечен живот!" - завърши владиката и благослови вярващите.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"Велики четвъртък в храм "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »