ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

03 май 2013 15:50, Софийска митрополия
Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

Днес Православната църква отбелязва кръстната смърт на Иисус Христос. Разпети петък е денят, в който Божият Син е предаден на кръстна смърт. В православния храм с евангелски четива и дълбокосъдържателни песнопения се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение. Във всички софийски храмове сутринта бe отслужено полагащото се богослужебно последование и от олтара бе изнесена Господнята плащаница.

В столичната митрополитска катедрала “Св. Неделя“ богослужението бе отслужено от храмовото духовенство. Молитвено и певческо участие в богослужбата взе Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

По време на вечернята от олтара бе изнесена Христовата плащаница и поставена в средата на храма - символичен гроб на Спасителя, на който се поставя плащаницата - платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.

На нея е извезан образът на положения в гроба Иисус и християните го украсяват с цветя, а духовниците по традиция за благословение на покланящите се раздават здравец.

Епископ Йоан първи се поклони пред плащаницата и се обърна с кратко слово към народа, в което говори за смисъла на този ден, за великата жертва на Спасителя и за това как трябва да преживеем този ден.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велики петък в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »