ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЛОВО на Негово Светейшество патриарх Неофит във Възкресната нощ

04 май 2013 23:50, Българска Патриаршия
Светейшият патриарх Неофит

Ваши Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри! Христос воскресе!

Земният живот на Спасителя бил изпълнен с трудности, неразбиране, страдания и завършил с кръстна смърт. Този, Който донесъл на света великото слово на Божествената мъдрост, Този, Който подкрепил това слово с велики чудеса, бил убит под рева на освирепялата тълпа. Нищо в живота на хората не би могло да се сравни със страданията на Спасителя. Но Той възкръснал и със Своето Възкресение утвърдил победата над злото и смъртта.

Всичко това, което е станало с нашия Спасител, е и пример, и урок за нас. И когато ние преминаваме през трудности и изпитания, трябва да помним, че достойното им понасяне непременно ще завърши с победа и възкресение. Божията сила, съхраняваща чудото на вярата въпреки всички исторически перипетии в продължение на повече от две хиляди години, не ще ни изостави и в днешните нелеки условия на живот.

Понякога ни връхлитат душевни тревоги и безпокойства, безрадостното всекидневие ни поглъща. Страхът от бъдещето, растящата несигурност за утрешния ден - това е чувство, познато на мнозина. Живеейки с теготите и злобата на настоящето, ние сме склонни да забравяме за най-главното - за спасението на душата си.

Пасхалната радост ни помага да забравим за трудностите в живота, за нашите скърби и проблеми. Животът се движи по своята орбита и, преживели пасхалната радост, ние отново се завръщаме към нашата действителност, често изпълнена с противоборства между хората, униние, неверие и нищета. Всеки вярващ в Христа в една или друга степен усеща върху си давлението на злото. Такова положение на нещата внася дисхармония във взаимоотношенията на човека с Бога, с ближните и със самия себе си. На мнозина от нас не достига мирен дух – дух на кротост и любов, дух на търпение и прошка. Отсъствието на вяра и християнска любов е причината за упадъка на духовността в обществото, за социално-политическите сътресения и за изостряне на проблемите.

За да имаме бъдеще, вярата трябва да стане определящ фактор в нашия живот. В нашето трудно и неспокойно време само благата вест за Христовото Възкресение е способна да укрепи нашето търпение, да внесе в живота на нашето общество мир и съгласие, да примири враждуващите, да съедини разделените, да настави в истинския път заблудилите се. Възкръсналият Христос Спасител призовава всички да проявяват в живота тази любов, която трябва да бъде отличителна черта за всеки истински християнин.

Само тогава ще почувстваме и изменението към по-добро в общественото битие, когато осъзнаем връзката между извършваното от нас добро и общественото благополучие.

В светозарната нощ на Христовото Възкресение отправяме пожелание към всички: да пазим вярата, да я преумножаваме в сърцето си, да бъдем по-отзивчиви към нуждите на другите, да бъдем милосърдни и състрадателни. И тогава нашият живот и животът на обществото ще бъде друг, и Христос - Възкръсналият, Победилият дявола и смъртта - ще е с нас. А ако Той е с нас, кой ще е против нас? (вж. Рим. 8:31).

Христос воскресе!

 

 

« предишна новинаследваща новина »