ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

04 май 2013 17:01, Софийска митрополия
Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"

Днес e Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Православната църква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос починал като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден свързан още с оплакването на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от жените-мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е поставена стража.

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със св. Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с тържествен характер и ни въвежда във великия празник - Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облачение на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя - символ на приближаващата пасхална радост.

Днес сутринта в митрополитската катедрала „Св. Неделя" Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия, а с него съслужи храмовото духовенство.

Още от сутринта десетки столичани дойдоха в църквата и се присъединиха към съботната литургия, която някои наричат "Първо Възкресение". По време на вечернята след като се преоблече в пасхални одежди, еп. Йоан разпръсна от олтара цветя и здравец към богомолния народ и така всеки успя да вземе стръкче цвете и да го отнесе за благословение у дома си.

В края на литургията владиката като разказа за този ден, в който „мълчи всяка твар“, припомни старозаветните писания и обясни смисъла на днешните евангелски събития. Мнозина от присъстващите днес пристъпиха към св. Тайни, за да могат обновени и обдарени с Божията благодат да посрещнат радостния ден на Възкресението.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"Велика събота в митрополитската катедрала "Св. Неделя"
« предишна новинаследваща новина »