ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПАСХАЛНО ПОСЛАНИЕ

04 май 2013 20:23, Неврокопска митрополия
Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил

† НЕВРОКОПСКИ МИТРОПОЛИТ

Н А Т А Н А И Л

ПАСХАЛНО (ВЕЛИКДЕНСКО) ПОСЛАНИЕ

ДО

БОГОЛЮБИВИТЕ СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛИ, ВСЕЧЕСТНИТЕ МОНАСИ И МОНАХИНИ И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ В НЕВРОКОПСКА ЕПАРХИЯ

 

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Обични в Господа братя и сестри,

Вселюбящият Господ и тази година ни удостои да отпразнуваме великия Празник на празниците – светоносното Възкресение Христово. След продължителния период на светата Четиридесeтница, време за пост, молитва и размисъл, както за пастирите, така и за пасомите, отново слушаме радостния, победоносен и утешителен химн: „Христос възкръсна от мъртвите, със смърт смъртта разруши и на тия, които са в гробовете, живот дарува”.

Победи смъртта и ни изпълни с надежда. Победи смъртта и ни освободи от робството на дявола. Победи смъртта и ни напъти към безсмъртието. Каква любов! Какво величие! Какво да кажем ние недостойните за тази велика Божия любов, проявена и проявявана постоянно към човека, зачитайки същевременно свободната му воля?!

Велики и неизброими са Божиите благодеяния, а хората в света вървят по пътя на живота натъжени, огорчени, объркани, подобно на двамата Христови ученици – Лука и Клеопа, които не познали Господа Иисуса, вървейки редом с Него в деня на Славното Възкресение, но слушали с вълнение разясненията Му за написаните пророчества за Него в Свещеното Писание. Настойчиво Го помолили да остане с тях: „Остани с нас” (Лука. 24:29). И Той останал! Когато благословил хляба на трапезата, „им се отвориха очите, и те Го познаха; ала Той стана невидим за тях” (Лука. 24:31), ни свидетелства свети евангелист Лука.

Днес, подобно на двамата Господни ученици, и ние вървим тъжни и скърбящи по пътя на живота. Наскърбени, огорчени, потопени в морето на икономическата безизходица, в скърби и изпитания. Нашите страсти, другите слабости и най-вече гордостта ни държат в плен, а съмненията и несигурността на всекидневието ни причиняват големи страдания и ние затъваме в духовния мрак на този свят. Не се сещаме да споделим скръбта и агонията си с Възкръсналия Христос, да възложим изцяло надеждата си на Него! Въпреки това Той със Своята любов влиза в мислите ни без дори да Го забележим. Вдъхновява ни и следи развоя на живота ни, както някога направи това с двамата Си ученици.

Днес, повече от всякога, живеем остро феномена на общество, което не общува помежду си. Хората са редом до нас, живеят до нас и не ги забелязваме, както и те не ни забелязват; не ни разбират, но и ние не ги разбираме. Резултатът на отсъствието на лични взаимоотношения между човеците е самотата. Човек извади от центъра на своя живот Бога и на Негово място постави себе си. Затова се върти около себе си, бори се да придобие евтини неща и едва покрива само насъщните си потребности. Така сам се принуди да живее в безплодната изолация. Съвременният човек в живота си няма за цел вечността, а тя, вечността, е единствено във Възкръсналия Христос и в изпълнението на Неговите заповеди.

Какво трябва да правим днес?

Възползвайки се от подарената ни свободна воля, да отворим вратите на сърцата си и да помолим Възкръсналия Господ, както светите апостоли Лука и Клеопа: „Остани с нас, Господи!" Остани, Господи, с милия ни български народ, със семействата ни, с децата ни. Укрепи ги и ги утвърди в непреходните християнски добродетели. Остани, Господи, с държавниците ни, които възглавяват родните институции и най-вече с тези, които правораздават в съдебната система и да помнят, „че съдът е дело Божие” (Второзаконие. 1:17). Дай им сили да носят леко тежкото бреме и отговорността; разум и решителност да служат на народа си и да вземат винаги решения, които не противоречат на Твоите спасителни заповеди. Да помнят винаги, че за всяка своя дума и дело носят отговорност не само пред народа, но и пред Тебе Единствения Справедлив и Неподкупен Съдия. Остани, Господи, с всички, които са подложени на изпитания от болести и различни зависимости. Утеши ги, облекчи ги и изпълни сърцата им с Твоята радост. Остани, Господи, с всички нас и ни помогни да облекчим болката на нашите ближни. Остани, Господи, с всички православни християни и ги укрепи в истините на Православната вяра!

Обични в Господа братя и сестри,

Да не униваме никога, да помним, че Пострадалият за нас и Възкръснал от мъртвите Господ Иисус Христос ни обича, открива ни нови възможности – перспективи, и ни уверява, че ще бъде с нас „през всички дни до свършека на света” (Мат. 28:20). Да помним, че единствено от нас зависи да гори и нашето сърце, както на светите Лука и Клеопа, от нашата настойчива молба да остане винаги в нас.

Вседушевно пожелавам благодатта и радостта на Възкресението Христово да закриля и пази всички вас, наши духовни чеда: свещенослужители, монаси и монахини, църковнослужители и миряни в пределите на богохранимата Неврокопска епархия.

Възкръсналият Христос Господ да дарува на всички ви многолетно крепко здраве и сили, та всеки да продължи своето високоотговорно духовно, църковно и обществено служение! Бог да благославя с успех делата ви за обща радост и утеха!

Радостта на Възкресението да съпътства постоянно и непрестанно всички вас за слава Божия и личностно спасение!

ХРИСТОС ВЪЗКРЪСНА! НАИСТИНА ВЪЗКРЪСНА!

Пасха, 2013 г.

 

 

Аудио

Пасхално послание на Негово Високопреосвещенство Неврокопски Митрополит Натанаил

« предишна новинаследваща новина »