ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодатният огън бе посрещнат в София

04 май 2013 22:25, Софийска митрополия
На летище Пловдив

Тази вечер в 21,30 ч. в София бе посрещнат Благодатният огън, слязъл и тази година на Гроба Господен в Йерусалим. В България той бе донесен от Негово Преосвещенство Пловдивския митрополит Николай, който присъства на слизането му в светия град Йерусалим.

И тази година Бог ни сподоби с пасхалното чудо, като благоволи да даде на човечеството Благодатния огън.

На летище Пловдив той бе посрещнат от църковното изпълнение на страната и бе отнесен по различните епархии, за да се разпространи по всички български храмове преди началото на великденското богослужение.

В София той бе донесен от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той бе придружаван от митрополитския дякон Иван Петков, с когото посрещнаха огъня на Пловдивското летище.

Пред Синодалната палата ги очакваха множество предстоятели и свещенослужители на столични храмове, архиерейски наместници и пратеници от различни софийски енории. Със специално подготвени фенери всички очакваха да вземат от свещения пламък и да го отнесат по енориите си.

Благодатният огън бе внесен от еп. Йоан в синодалния параклис „Св. цар Борис“, откъдето духовниците и пратениците го взимаха. Епископ Йоан поздрави с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“ и даде лично благословение на присъстващите.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: дякон Иван Петков, Весела Игнатова

 

 

Снимки

На летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивНа летище ПловдивПред Синодната палатаПосрещане на огъняПосрещане на огъняПосрещане на огъняПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияЗнеполски еп. ЙоанПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в СофияПосрещане на огъня в София
« предишна новинаследваща новина »