ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество патриарх Неофит оглави пасхалното последование за Второ Възкресение

05 май 2013 17:31, Софийска митрополия
Второ Възкресение в храм "Св. Неделя"

“А вечерта в тоя ден, първи на седмицата, когато вратата на къщата, дето се бяха събрали учениците Му, стояха заключени, поради страх от иудеите, дойде Иисус, застана посред и им казва: мир вам! И това като рече, показа им ръцете и нозете и ребрата Си. Учениците се зарадваха, като видяха Господа. А Иисус пак им рече: мир вам! Както Ме Отец прати, тъй и Аз ви пращам. И като рече това, духна и им казва: приемете Духа Светаго. На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат“ (Йоан. 20: 19-23) - този евангелски текст звучи днес във всеки православен храм в деня на Христовото Възкресение. Той се произнася многократно на всички езици, така че всеки да чуе и да разбере, че ХРИСТОС НАИСТИНА ВЪЗКРЪСНА ОТ МЪРТВИТЕ!

В столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя” това радостно пасхално последование започна с празничен камбанен звън, с който бе посрещнат Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който за първи път като кириарх на Софийска епархия оглави пасхалното богослужение. В този първи ден на Възкресние Господне той бе посрещнат в шпалир от многобройно софийско духовенство и стотици християни.

Днес преди обед според църковния типик се отслужва празнична възкресна вечерня за т. нар. "Второ Възкресение". Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовестящ за възкръсналия Христос. На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.

Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит пръв прочете евангелския текст на църковнославянски език. След това евангелското четиво прозвуча на гръцки, френски, руски, румънски, латински, английски, немски, иврит и на български език.

В тържественото богослужение взеха участие преосвещените епископи Стобийски Наум, главен секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит, архимандрит Дионисий, началник-отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, множество предстоятели на столични храмове и софийски свещенослужители, сред които предстоятелят на румънския храм в България ставрофорен свещеноиконом Нелуц Опря и секретарят на Руското подворие йеромонах Зотик.

След прочитането на евангелското четиво Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прочете Патриаршеското и синодално пасхално послание, с което отправи отечески благопожелания на „всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, духовен мир и преизобилна пасхална радост”. Той завърши своето слово, като благослови християните, изпълнили до краен предел митрополитската катедрала, с пасхалния поздрав: „ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!”

Гръмко прозвуча отговорът на стотиците присъстващи: “ВОИСТИНУ ВОСКРЕСЕ!“ И започна пеенето на пасхалните стихири. През това време епископите и духовниците пристъпиха към т. нар. христосване, при което богомолният народ минава за пасхално благословение от тях, целувайки св. кръст, напрестолното Евангелие и иконата на св. Възкресение.

Пасхалният поздрав „Христос воскресе! - Воистину воскресе!” се чуваше от малки и големи навсякъде и в усмихнатите лица на всички се четеше - в съгласие с псаломския стих, че именно „Този ден е Господ сътворил: да се възрадваме и развеселим в него”.

След празничната пасхална служба в залата на Софийската св. митрополия бе даден прием, на който Негово Светейшество патриарх Неофит прие поздравления от църковното изпълнение на епархията и отново даде своя първосветителски благослов. Той се обърна с кратко слово, с което изрази пасхалната си радост и надеждата тя да ни съпътства през всичките ни дни. „ А когато ни сполети изпитание – каза още патриарх Неофит, - да го преодоляваме с чест, с вяра, духовен опит и братско сътрудничество между всички нас! Да празнуваме Възкресение Христово дълги години в братска слога, към която неотклонно ни водеше и Негово Светейшество патриарх Максим. Христос воскресе!“

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Негово Светейшество Българският патриарх НеофитВторо Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Негово Светейшество Българския патриарх НеофитНегово Светейшество Българския патриарх НеофитАрхимандрит ДионисийСтавроф. ик. Нелуц ОпряСтавроф. ик. Антон ВълчановПротоиерей Николай ЦуревВторо Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Второ Възкресение в храм " Св. Неделя"Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополияПрием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия Прием в Софийска митрополия
« предишна новинаследваща новина »