ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Църковна и правителствена делегация ще отпътува за храмовия празник на българския манастир "Св. вмчк Георги Зограф" на Света гора, Атон

05 май 2013 22:42, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. митрополия

Храмовият празник на българския манастир „Св. вмчк Георги - Зограф“ на Света гора Атон тази година е преместен от 6-и на 9 май, защото съвпада с най-големия празник - Възкресение Христово.

По решение на Св. Синод за празника на Зографския манастир, в рамките на официалното посещение от седми до девети май 2013 г. църковната делегация ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, а в нея ще участват седем духовници от Софийска и от Варненска и Великопреславска епархия.

Министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков ще води традиционната поклонническа делегация. Освен министър-председателя в делегацията влизат: министърът на културата Владимир Пенев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Кристиан Кръстев, генералният консул на Република България в Солун Васил Вълчев, главният секретар на Министерството на образованието, младежта и науката Красимир Вълчев, директорът на дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет Емил Велинов, директорът на дирекция „Правна“ в Министерството на образованието, младежта и науката Любомир Йосифов и директорът на Университетска болница „Лозенец“ Любомир Спасов.

В рамките на визитата, на 7 май членовете на делегацията, предвождани от митрополит Кирил, ще се срещнат с духовното ръководство на Света гора в столицата Карея в Светата епистасия, след което ще се отправят към протатския храм „Успение Богородично" за поклонение пред най-голямата атонска светиня - иконата „Достойно есть”. След това ще участват в литийно шествие от манастира "Кутлумуш" с чудотворната Богородична икона „Февора Простасия” ("Изключителна закрила" или "Страшно застъпничество"). Делегатите ще присъстват на приема на игумена на манастира, стареца Христодул.

На 8 май делегатите ще се поклонят и в манастира "Ксенофонт", който също е посветен на св. великомъченик Георги Победоносец. Там Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил съвместно с Неаполски и Ставруполски митрополит Варнава ще отслужи Божествена света Литургия. Ще вземат участие и в празничния прием, който дава игуменът.

Следобед цялата делегация ще участва във вечерното бдение в българския Зографски манастир, а на 9 май - на тържествената служба в храма по случай празника на манастира и в литийното шествие с чудотворната икона на св. Георги.

 

 

« предишна новинаследваща новина »