ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбростта

06 май 2013 13:53, Българска Патриаршия
Българският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбростта

Лично Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит извърши тази година на Гергьонден празничния водосвет за Деня на храбростта и поръси знамената светини и бойните знамена на Българската армия. По време на традиционния водосвет пред паметника на Незнайния воин в София Светейшият ни патриарх отправи молитва към Бога за благочестивия български народ, за христолюбивото ни войнство, за тяхната сила, победа, та да пребъдват те в мир, здраве, спасение и Господ Бог да им съдейства и да им помага във всичко. Той изпроси от Бога неотслабваща и непреборима сила, твърдост, мъжество и храброст за изпълнение на дълга към Отечеството ни; да избави Църква, благочестивия ни народ и христоименитото ни войнство от всяка съпротива на видимите и невидими врагове и да им дарува добро здраве, дългоденствие и успех във всички добродетели.

Пред строените представителни роти на Българската армия, нейния главнокомандващ - президента на страната Росен Плевнелиев, началника на Генералния щаб на Българската армия, генерали и висши офицери, и др. официални лица Българският патриарх Неофит се помоли: „Великий Господи, молим Те, подкрепи сърцата и волята на българските войни, за да обичат Родината си, в която по Твое благоволение се родиха и израснаха, та да бъдат в състояние да й служат вярно и предано. Направи ги честни и достойни бранители на нейните граници, на правдата, реда, спокойствието, честта и достойнството й. Нека предстоящите учения да преминат в послушание към заповедите на командващите, защото редът и съзнателното подчинение са потребни за добрия напредък на родната страна. Вдъхни им, Господи на силите, мъжество, доблест и благоразумие, за да изпълнят достойно своя дълг на обич към родните братя. Пази ги от всяко недостойно или безчестно дело, или дяволско внушение, чрез които биха паднали под временно и вечно осъждане. Възвиси ги, Владико всемогъщ, във вяра и добродетел, та по примера на Твоите угодници, които избра из средата на войници, да Ти служат неотстъпно, да бъдат предани на Тебе, Началника на небесните войнства, и така да изпълнят най-добре Твоята заповед за обич към ближните. Пази вярата и сърцето им, окриляй с благородни желания и намерения съвестите им, закриляй здравето им, всякога им бъди помощник и покровител за спасение. Амин!”

На патриарха съслужиха преосвещените епископи Стобийски Наум и Знеполски Йоан, архим. Дионисий (Мишев), началник отдел „Богослужебен” при Светия Синод, и.д. протосингелът ст. ик. Ангел Ангелов и дяконите Александър Нешев и Иван Петков.

След водоосвещението Светейшият патриарх благослови и поръси със светена вода официалните лица, воините и знамената на Българската армия.

В приветственото си слово за празника Негово Светейшество говори за светеца-воин великомъченик Георги, когото Българската армия е избрала за свой покровител, за храбростта и достойното, благословено от Бога носене на воинския дълг, като подчерта, че Българската православна църква отечески се грижи и ежедневно изпросва от Бога Неговата небесна закрила и помощ за армията на страната.

Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини пред паметника на Незнайния войн.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Таня Вълчанова

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбросттаБългарският патриарх Неофит отслужи празничния водосвет за Деня на храбростта
« предишна новинаследваща новина »