ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТ 29 ЮЛИ 2009 Г.

30 юли 2009 17:30, Българска Патриаршия

С ПРОТОКОЛ № 34 от заседанието си на 29. 07. 2009 г. Св. Синод на БПЦ взе следните решения:

Във връзка с:

- Писмо, вх. № 510/25. 06. 2009 г., на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон с молба поради здравословното му състояние, на основание Устава на БПЦ, чл. 82, ал. 4, да бъде утвърден управляващ Западно- и Средноевропейската епархия.

Св. Синод Р Е Ш И:

На основание чл. 82, ал. 4 от УБПЦ определя за управляващ Западно- и Средноевропейска епархия Тивериополския епископ Тихон, досегашен викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон.

- Писмо, вх. № 583/14. 07. 2009 г., на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон, с приложено писмо на Тивериополския епископ Тихон, викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит, внесено в редакцията на вестник „24 часа”, относно поместена от негово име статия във вестника на 10. 09. 2007 г., на тема: „Абортът е грях, но не е престъпление”, съставена по бележки на телефонен разговор, без да бъде прегледана от епископ Тихон и без изразено съгласие от негова страна за публикуване. Св. Синод Р Е Ш И:

Приема писмото за сведение.

Писмото да бъде публикувано в сайта на БПЦ.

- Молбата на Русенския митрополит Неофит за благословение на връщане от Силистра чудотворната икона „Св. Богородица Троеручица” от Троянската св. обител да остане в епархийския център – гр. Русе от 17 до 20 септември т.г. за духовна радост и подкрепа на благочестивите християни.

Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение чудотворната икона на св. Богородица да остане за поклонение в гр. Русе от 17 до 20 септември т.г.

- Св. Синод Р Е Ш И:

Определя доц. Димитър Попмаринов, Декан на Богословския факултет при Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, да вземе участие като представител на БПЦ в богословска конференция, която ще се проведе в гр. Москва от 9 до 12 ноември т.г. на тема: „Животът в Христа – християнската нравственост, аскетическото предание на Църквата и предизвикателствата на съвременната епоха” с доклад по темата.

- Писмо на монсеньор Дж. Ван Бругстеден с покана по случай стогодишнината от рождението на кардинал Джон Вилебрандс, за участие в световен общоцърковен конгрес от 2 до 5 септември 2009 г. в Холандия.

Св. Синод Р Е Ш И:

Поради невъзможност на представител на БПЦ да присъства на конгреса, да бъде подготвено и изпратено писмо до участниците в него.

- По покана на Българския патриарх Максим на 29 октомври – денят на неговата 95-годишнина, да бъде осветен параклисът „Св. Марина” при Софийската св. Митрополия.

Св. Синод Р Е Ш И:

На 29 октомври т.г. епархийските митрополити да вземат участие при извършване на освещаването на храма „Св. Марина”, след което да поздравят Българския патриарх с навършването на 95-та му годишнина.

 

 

Аудио

РЕШЕНИЯ НА СВЕТИЯ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТ 29 ЮЛИ 2009 Г.

« предишна новинаследваща новина »