ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Пасхални вести от Доростолска епархия

06 май 2013 16:31, Доростолска митрополия
 Доростолска епархия

На Велики петък в катедралния храм на Силистра „Св. апостоли Петър и Павел” бе извършено последованието Опело на Господ Иисус Христос.

Утринното богослужение за Велика събота, което се отслужва по традиция в петък вечерта, събра в Божия храм многобройно множество благочестиви християни, които бяха дошли, за да съпреживеят полагането с погрeбални песни на Христа в гроба.

Богослужението бе оглавено от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, в съслужение с храмовото духовенство - прот. Добри Върбанов, йером. Емилиан и свещ. Николай Стефанов.

В своето слово към благочествия народ митрополит Амвросий напомни, че днес полагаме Христос в гроба, но утре от него избликва радост и ни се дарява Възкресението.

След опелото бе извършена лития около храма.

За трета поредна година църковното изпълнение на Доростолска епархия изпита тази пасхална радост, невещественият огън от Гроба Господен отново да бъде разпространен в епархията с благословението на Доростолския митрополит Амвросий.

В катедралния храм по традиция великденското богослужение се отслужи от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, който и тази година с архипастирска отговорност се помоли за своето вярно паство и преподаде архиерейско благословение в пълнота.

Благодатният огън бе раздаден от митрополит Амвросий на благочестивите християни, които грижливо го занесоха по домовете си.

На 05.05.2013 г. в катедралния храм бе отслужена и Възкресна вечерня. Светото Евангелие бе прочетено от митрополит Амвросий на български език, а от духовенството - на останалите езици.

След прочитане на Евангелието бяха раздадени великденски яйца на благочестивия народ, като първи получиха малчуганите от богохранимата Доростолска епархия.

В своето слово митрополит Амвросий говори за радостта от Христовото Възкресение, за последствието от това, че Той победи смъртта и за това, че който иска да бъде до Бога, трябва да бъде член на светата ни Църква, да участва в нейните Тайнства и да пази Божиите заповеди. „Ние, които сме в Църквата, трябва да поддържаме любовта в сърцата си и обичта един към друг, да пазим радостта от Възкресението на нашия Спасител и да я предаваме на нашите деца. Тази духовна радост винаги да бъде в сърцата ни!” - каза архиереят.

Христос воскресе!

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

 Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия Доростолска епархия
« предишна новинаследваща новина »