ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ХРАМОВ ПРАЗНИК НА ПРИСОВСКИЯ МАНАСТИР „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН”

31 юли 2009 14:32, Великотърновска митрополия
Храмов празник в Присовския манастир

На 27.07.2009 г., когато чествахме св. великомъченик Пантелеймон, тезоименитият манастир в с. Присово, Великотърновска епархия, отбеляза своя храмов празник. Св. Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий в съслужение с архимандрит Панарет Дойнов, протойерей Павел Събев – ефимерий на манастира, йеромонах Димитрий Ангелов и дякон Петър Момчев. На клироса пяха протойерей Петър Маджаров, монахиня Доротея, както и клиросните певици от катедралния храм г-жа Емилия и г-жа Елка Николова.

След св. Литургия Негово Високопреосвещенство благодари на сестринството в манастира за грижите, които то полага, както и на дарителите, които безкористно са помагали и помагат за развитието на светата обител. В препълнения манастирски храм беше отслужен водосвет и беше осветен корбан, от който получиха за благословение много поклонници.

 

Присовският манастир „Св. Пантелеймон” е основан през 1870 г. от благочестивото семейство на Минчо и Дража Райчеви. Дража приема при пострижението си монашеското име Евфимия и става първата игуменка на манастира. Дъщерите й Ефросиния, Татяна, София и Зиновия са първите монахини от сестринството на светата обител. Днес в манастира се подвизава сестра Доротея, която заедно с послушницата Лилия полага усърдни грижи за светата обител. Протойерей ас. Павел Събев, който е докторант и преподавател в Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, е ефимерий на св. обител, като същевременно завежда и енорийската църква на с. Присово – „Успение Богородично”.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Храмов празник в Присовския манастирХрамов празник в Присовския манастирХрамов празник в Присовския манастирХрамов празник в Присовския манастирХрамов празник в Присовския манастирХрамов празник в Присовския манастир

Аудио

Присовски м-р

« предишна новинаследваща новина »