ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„ЗАТВОРЕНИ ДВЕРИ НА БОЖИЕТО ЦАРСТВО”

01 август 2009 14:10, Сливенска митрополия
Сливенска Света Митрополия

В сайта ”Двери на православието” на 29 юли, 2009 г. бе публикуван материал с надслов ”Затворени двери на Божието царство” с автор Анна Маринова.

Поздравяваме авторката за задълбочените богословски разсъждение по тази изключително важна тема. За нас, православните християни, Царството Божие винаги е отворено, стига ние да желаем да влезем в него. Когато нашите прародители съгрешиха в рая, те бяха изгонени от него и той бе заключен за човеците. Когато обаче Синът Божий се яви на земята, то и небесните двери се отвориха и човеците чуха гласа на небесния наш Отец: "Този е моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение" /Мат. 3:17/. И още: ”Покайте се, защото се приближи царството небесно” /Мат. 4:17/. Така Бог показа, че входът на Христовото царство отново е отворен за хората. Словото Божие ни учи и светата Църква изповядва, че за верните на Христа вратите към вечното блаженство вече завинаги са отворени. И обратно, свети апостол Павел казва, че „неправедници няма да наследят царството Божие” /1 Кор. 6:9/.

Като поздравяваме още веднъж авторката, правим следните важни уточнения:

Храмът „Св. Възнесение Господне” в гр. Китен е построен от православните християни от Китен и открит от Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий по съответния богослужебен чин през 1995 година. Оттогава, повече от 10 години, за него се грижи ревностната православна християнка сестра Милка, която ежедневно го отваря, а през летния сезон стои там до късно вечерта. Никога за храма не се е грижила жена с име Виолета. Когато г-ца Маринова е посетила Китен и храмът е бил затворен, вероятно е имало обективни причини за това. Там всяка събота енорийският свещеник отслужва св. Литургия, а при повикване през седмицата и други църковни последования.

Показаните в материала врати и висящите на тях верига и катинар не са на храм „Св. Възнесение Господне”, гр. Китен. Видимо изглеждат врати на старинен храм, които авторката е ползвала дръзко и символично, имайки предвид дверите на Царството Божие.

 

От Сливенска Митрополия

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

Затворените двери

« предишна новинаследваща новина »