ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВ. ЛИТУРГИЯ В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ

31 юли 2009 15:29, Великотърновска митрополия
Благославяне на петохлебието

На 28. 07. 2009 г., само ден след престолния празник, Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий отслужи св. Литургия в храм „Св. Седмочисленици”, намиращ се в двора на НВУ „Васил Левски” – Велико Търново. В съслужението участваха йеромонах Даниил Манев, йеромонах Димитрий Ангелов и дякон Петър Момчев. Университетският храм беше изпълнен с офицери и курсанти. Лично молитвено участие в богослужението взе и бригаден генерал Цветан Харизанов – ректор на Националния военен университет. Митрополит Григорий благослови и приветства всички и пожела на курсантите и кандидат-студентите успехи през предстоящата нова учебна година. Негово Високопреосвещенство изрази в словото си безпокойството, че „тази школа на мъжественост и български народностен дух има вопиюща нужда от средства, защото военните университети по света са първа грижа на всяко едно правителство, а досега не се забелязва кой знае колко голямо финансово внимание към нашите курсанти”. Дядо Григорий изрази разбиране към факта, че сме в криза, но така също отбеляза и че „има приоритети, които не бива да бъдат отминавани с лека ръка”. Владиката сподели впечатлението си, че „младите хора са болнави” и посочи за пример приемните изпити във военните училища – „обикновени нормативи за физическа устойчивост трудно се покриват, а в същото време няма добра здравна профилактика”. „Много кандидат-курсанти чак на приемния изпит откриват, че имат някаква болест, а това показва, че преди никой не се е погрижил за тяхното здравословно състояние” – обобщи митрополитът.

 

В същия ден протече редовната месечна конференция на свещенослужителите от Великотърновска духовна околия. След св. Литургия в катедралния храм „Рождество Богородично” свещениците се събраха в заседателната зала на Митрополията. Сред проблемите, които се обсъждаха на братското събиране, се открои темата за надеждите на енориашите към новата държавна власт с оглед животрептящия проблем с въвеждането на предмета "Религия" в задължителната подготовка на българските общообразователни училища. Според участниците в конференцията този въпрос следва да се постави като основен приоритет пред работата на новото българско правителство, тъй като е особено актуален и значим за напредъка на нацията ни като цяло.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

В.Търновският митрополит Григорий и бриг. ген. ХаризановБлагословениеМноголетствиеСвещениците и воинствотоКамбанариятаХрамът в НВУ "Васил Левски" (1)Храмът в НВУ "Васил Левски" (2)Храмът в НВУ "Васил Левски" (3)Храмът в НВУ "Васил Левски" (4)Храмът в НВУ "Васил Левски" (5)Храмът в НВУ "Васил Левски" (6)Храмът в НВУ "Васил Левски" (7)

Аудио

НВУ

« предишна новинаследваща новина »