ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българска архиерейска делегация в Истанбул за великденските празници

10 май 2013 00:57, Българска Патриаршия
Великден в Истанбул

От 1 до 6 май, по решение на Св. Синод наша църковна делегация взе участие в пасхалните богослужения при Българската църковна община в град Истанбул, Турция. Тя бе оглавявана от Негово Преосвещенство Маркианополския епископ Константин, а негови придружители бяха свещеник Ангел Столинчев и дякон д-р Петър Симеонов.

Полагащите се богослужения за тези дни от Страстната седмица се отслужиха в храма на Българската екзархия „Св. Йоан Рилски” съвместно с местния български свещеник Ангел Велков.

Тържествената вечерна богослужба за посрещане на Христовото Възкресение започна точно в 23 часа. В пасхалната нощ храмът на българската църковна община се изпълни и тази година със славяноезични семейства при подчертано мнозинство на християни от Молдова, живеещи и работещи в Истанбул.

На 5 май от 10 часа църковната ни делегация взе участие в последованието за Второ възкресение, отслужено в патриаршеската катедрала „Св. Георги”. Там епископ Константин прочете св. Евангелие на български език.

От 13 часа според предварително изготвената програма Негово Преосвещенство отслужи същото последование и в българския храм „Св. Йоан Рилски” в съслужение с представителя на Константинополската патриаршия архимандрит Вениамин, който прочете св. Евангелие на гръцки и турски език.

Последва тържествен пасхален обяд и концерт в салона на екзархията, организирани от църковното настоятелство. Там председателят му г-н Васил Лязе благодари от името на българската църковна община на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и на Св. Синод за това, че се отзоваха на желанието им и тази година архиерейска делегация на БПЦ-БП да оглави пасхалните богослужения в този български храм в Турция. От името на Българския патриарх, Св. Синод и от свое име еп. Константин благодари за любезното посрещане и оказаното внимание при престоя им в църковната ни община.

На 6 май, на връщане за България, Негово Преосвещенство и придружаващите го свещенослужители посетиха град Одрин и взеха молитвено участие в храмовия празник на български храм в града „Св. Георги”. Там тържествената св. Литургия бе оглавявана от преосвещения Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит. В съслужение с него бяха местният свещеник Александър Чакърък и придружаващите епископ Йоан свещенослужители от град Варна.

Текст: Aнула Христова по информация на делегацията ни в Истанбул
Снимки: дякон д-р Петър Симеонов и официален сайт на Вселенската патриарши

 

 

Снимки

Велика  сряда в ИстанбулВелики четвъртък в ИстанбулВелики четвъртък в ИстанбулВелики четвъртък в ИстанбулВелики четвъртък в ИстанбулСтрастната седмица в ИстанбулНПр. Маркианополски еп. КонстантинВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в ИстанбулВеликден в Истанбул - катедралата "Св. вмчк Георги"Великден в Истанбул - катедралата "Св. вмчк Георги"Великден в Истанбул - катедралата "Св. вмчк Георги"
« предишна новинаследваща новина »