ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съвместно поклонничество на делегации от БПЦ и БАС през Светлата седмица в свещения манастир "Ксенофонт"

10 май 2013 11:52, Българска Патриаршия
Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"

По покана на игумена на светогорския манастир "Ксенофонт" старец Алексий, делегации на Българската православна църква и Балканското атонско сдружение взеха участие в тържествата, свързани с честването на патрона на манастира - свети великомъченик Георги Победоносец.

Тази година празникът бе изместен на 8 май във връзка с Празника на празниците - Възкресение Христово. Делегациите бяха възглавявани от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и председателя на сдружението Андрей Кристов.

В ранния следобед на 7 май 2013 г. с камбанен звън манастирското братство, предвождано от своя игумен, посрещна тържествено на главния вход Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил. При пеенето на възкресни песнопения, шествието се отправи към главния манастирски храм, в който се съхраняват чудотворните икони "Свети Георги-Ксенофонтски" и Богородичната "Одигитрия".

В храма старец Алексий се обърна с топло пасхално приветствие към Негово Високопреосвещенство и членовете на делегациите. Тропарът на Възкресение прозвуча на гръцки и църковнославянски, което изпълни душите с вселенската радост от Възкресението.

След това делегациите бяха приети от Негово Високопреподобие архим. Алексий, като по време на приема пристигна още един висок гост за празника, митрополитът на Неаполи и Ставруполи Варнава, който е много добър познат на митрополит Кирил, както и на г-н Андрей Кристов. Последва топла и сърдечна среща с пасхални поздравления.

Църковният диптих определи мирополит Варнава да е водещ архиерей.

Приемът продължи в атмосфера на любов и доброжелателство, а след него всички се оттеглиха за кратка почивка.

В 17,30 ч. започна малката вечерня, последвана от празничната манастирска трапеза. За патронния празник на манастира пристигнаха членове на гръцкото правителство, както и игумените на свещения манастир "Ватопед" старец Ефрем и на свещения манастир "Пантократор" старец Гавриил.

Всенощното бдение започна в 21 ч. и завърши в 5 ч. на 8 май. След него бе отслужен полагащия се по устав водосвет, като до водосветницата извън храма бяха изнесени за поклонение всички мощи, които се пазят в манастира.

В 6 ч. бе дадено началото на светата Божествена литургия, по време на която йеродякон Висарион бе ръкоположен за йеромонах при всеобщи възгласи "Аксиос-Достоен". Йеромонах Висарион бе член на делегацията от свещения манастир "Пантократор" при подаряването на чудотворната Богородична икона "Геронтиса-Старица" на катедралния храм "Успение Богородично" в град Варна през декември 2012 г., което бе осъществено с подкрепата на Балканското атонско сдружение. Така пасхалната радост и радостта от патронния празник се допълни от радостта, че на Света Гора бе ръкоположен нов йеромонах.

С преливащи от духовна радост сърца, членовете на Балканското атонско сдружение се удостоиха със свето Причастие и така радостта от общението с Бога стана пълна.

Светата Литургия завърши в 9 ч., а от 10 ч. бе празничната трапеза, на която Негово Високопреосвещенство митрополит Варнава произнесе Пасхално слово на утешение за всички, дошли на манастирския празник.

След радушна и сърдечна раздяла, с пожелания за скорошни срещи, делегацията на Българската православна църква отпътува за свещения манастир "Зограф", а делегацията на Балканско атонско сдружение напусна светогорската земя и отпътува за България.

Текст и снимки: Валентин Тодоров, БАС

 

 

Снимки

Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"Българска делегация посети светогорския манастир "Ксенофонт"
« предишна новинаследваща новина »