ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Делегации от БПЦ и БАС на поклонение през Светлата седмица в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"

10 май 2013 11:54, Българска Патриаршия
Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"

На 7 май 2013 г. две български делегации осъществиха съвместно поклонничество в светогорския манастир "Кутлумуш".

Църковната делегация бе възглавявана от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и в нейния състав влизаха свещеници от Софийска и от Варненска и Великопреславска епархия на БПЦ. Другата делегация - на Балканското атонско сдружение - бе възглавявана от председателя му Андрей Кристов и включваше членовете на Управителния съвет Николай Бачев, Йоанис Панополус и Валентин Тодоров.

Делегациите пристигнаха в 10 ч. в Карея. Там те посрещнаха литийното шествие с чудотворната старинна олтарна Богородична икона "Одигитрия" от свещения манастир "Кутлумуш" и се включиха в него. Шествието бе възлавено от игумена на светата обител старец Христодул, членовете на Свещената Епистасия, начело с протепистата старец Максим, множество йеромонаси, монаси и миряни. То влезе в протатския храм "Успение Богородично", където бе отслужен кратък молебен към иконата, след което множеството се отправи обратно към манастира "Кутлумуш". Там същия ден се чества чудотворната Богородична икона "Страшно застъпничество", която се пази в главния манастирски храм.

Преминавайки през тесните улички на Карея, шествието напусна столицата на монашеската държава и пое през живописната атонска природа по тесния земен път, водещ към "Кутлумуш". Двама йеродякони кадяха непрекъснато пред светата икона, а множеството пееше Пасхални и Богородични песнопения. Достигайки до горния вход на светата обител, отново бе отслужено молебно последование, след което литийното шествие се отправи към главния манастирски вход. Там старшинството бе поето от протепистат Максим, като шествието влезе тържествено в свещения манастир. След като обиколиха еднократно манастирския храм, всички влязоха в него. Там бе изложена за поклонение главната манастирска светиня - Богородичната чудотворна икона "Страшно застъпничество". Отново бе отслужен кратък Богородичен молебен пред двете чудотворни икони, по време на които тропарът на Възкресение бе изпят на гръцки и на църковнославянски език. Всички с благоговение се поклониха на светините, след което въздавайки слава Богу, се отправиха към манастирската трапезария, за да споделят празничната трапеза.

След кратък прием, даден от игумена на манастира архим. Христодул, последва топла раздяла и по покана на епистат Епифаний двете делегации се отправиха обратно в Карея, в метоха на свещения манастир "Пантократор".

Старец Епифаний дари всеки с червено яйце и всички отново се поздравиха с Христовото Възкресение. Той подари на Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил и на Андрей Кристов паметни албуми, посветени на даряването на чудотворната Богородична икона "Геронтиса-Старица" от манастира "Пантократор" на Варненска и Великопреславска митрополия, осъществено с подкрепата на Балканското атонско сдружение.

С пожелания за светли и спасителни дни, благодарейки за топлото гостоприемство, делегациите отпътуваха от Карея за свещения манастир "Ксенофонт".

Текст и снимки: Валентин Тодоров, БАС

 

 

Снимки

Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш" Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш" Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш" Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш" Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш" Посещение в Карея и свещения манастир "Кутлумуш"
« предишна новинаследваща новина »