ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Манастирски празник в Кремиковската св. обител “Св. Георги“ (обновено)

10 май 2013 17:55, Софийска митрополия
Гергьовден в Кремиковския манастир

Гергьовден е един от най-обичаните светийски празници през пролетта. Много храмове на територията на страната са избрали св. Георги Победоносец за свой патрон, а цялото църковно изпълнение с особена радост празнува паметта на младия христолюбив войн, която винаги се чества на 6 май.

Тази година във втория ден от Възкресение Христово, който съвпадна с празника на светия великомъченик, в Кремиковския манастир “Св. Георги“ тържествено отпразнувахме светлите празници.

В манастирския храм, който датира от 15 век и е посветен на Христовия великомъченик Георги, хиляди християни се помолиха и благодариха на Бога, запалиха свещица и отново попросиха закрилата на светеца-войн.

Празничната възкресна св. Литургия бе отслужена в храма “Покров Богородичен“, където е положена голяма икона на св. Георги, специално изрисувана и осветена до чудотворния образ на светеца в Зографски манастир на Света Гора преди година. Богато украсена с цветя, поставена на аналой от лявата страна на църквата, тя посрещаше потока от вярващи, който не секна до късно вечерта.

Богослужбата бе отслужена от протойерей Серафим Янев, ефимерий на манастира, а празничните песнопения бяха изпълнени от преподавателите по източноцърковно пение на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски“ - г-н Любомир Игнатов и г-н Тодор Костов.

Мнозина от вярващите слушаха богослужението застанали в добре подредения и обкичен с цветя и великденска украса манастирски двор.

За седми пореден път в чест на празника, след края на литургията в близост до манастирския двор се провежда Международен фестивал, наречен „Гергьовско веселие”, организиран от народно читалище „Светлина Кремиковци – 1906“. И тази година в него взеха участие над 400 таланти от Румъния, Русия, Армения, Украйна и България. За втори път фестивалът започна тази година с литийно шествие, в което се включиха всички участници, облечени в своите костюми. Водени от Христовия кръст и хоругви, творците тържествено се оправиха в литийно шествие, с което преминаха покрай стария храм и се отправиха към откритата сцена.

Там бе извършен водосвет от духовниците и със светената вода бяха поръсени присъстващите. В края на последованието отец Серафим се обърна към многохилядното множество, което се беше разположило на склон под манастира и ги поздрави с възкресния поздрав „Христос воскресе“ и с празника на св. Георги. Той отправи благослов от свое име и от името на монахиня Теодора, която от края на миналата година е назначена за игумения на светата обител и благопожела на всички да живеят в мир, разбирателство и благополучие.

След пастирските слова литийното шествие с иконата се върна отново в манастирския храм, за да може и новодошлите поклонници да почетат Божия угодник.

След духовното угощение многобройните християни се насладиха и на благословено ястие, подготвено от манастирските поселници.

+++

Кремиковският манастир „Св. Георги“ е разположен на южните склонове на Стара планина, на 4 км северно от столичния квартал „Кремиковци”, в местността Градището. Изграден е върху скалиста тераса, от която се открива прекрасна гледка към обширното Софийско поле и столицата.

Манастирът е основан по време на Второто българско царство, при управлението на цар Иван Александър (1331 – 1371). През 1382 г., когато османските нашественици завладяват София, той е напълно разрушен.

Първото конкретно сведение за Кремиковския манастир датира от 1493 г., когато по времето на софийския митрополит Калевит, местният велможа Радивой го възобновява със собствени средства, в памет на двете си починали деца Теодор и Драгана. От това време датира старата църква в двора, посветена на св. Георги Победоносец. По вид и архитектура тя представлява еднокорабен храм с притвор и полукръгла олтарна апсида.Стенописите в старата църква са направени веднага след построяването й и са тясно свързани с традициите на църковната живопис от българското средновековие. Сред тях се отличават изображенията на ктитора Радивой и семейството му в момент, в който поднасят църквата в дар на софийския митрополит Калевит и на светеца патрон - св. Георги.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Гергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирГергьовден в Кремиковския манастирПаметна снимка в края на деня
« предишна новинаследваща новина »