ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Живоприемний източник в Ловчанска епархия

10 май 2013 22:43, Ловчанска митрополия
Празник в Баба Стана

В гънките на Троянския балкан е сгушено едно малко, но много красиво селце. Това е махала Баба Стана. Началото на това населено място се губи много назад в миналото. Най-вероятно, за да се скрият от турците, наши предци са достигнали тук по тайни пътеки и са се заселили.

Днес в селото има читалище, което е възстановено в истинския си вид благодарение на г-н Джон Бризби, родом във Великобритания, който е благодетел на селото. Той има намеса и в строежа на малкия храм, посветен на св. Богородица и носещ името „Живоприемний източник”.

На храмовия празник Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с Браницки епископ Григорий, игумен на Троянската св. обител, и ставрофорен свещеноик. Марин Божков отслужи св. Литургия. След службата Негово Високопреосвещенство поздрави вярващите и изпълни чина на водосвета, като накрая раздаде на всички присъстващи икони на Възкресение Христово.

Бе осветен и празничен корбан и сложена трапеза, където се събраха всички, така както навярно са се събирали в миналото и нашите предци.

 

 

Снимки

Празник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба СтанаПразник в Баба Стана
« предишна новинаследваща новина »