ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Представители на Руското подворие в София взеха участие в храмовия празник на Зографския манастир

11 май 2013 21:54, Българска Патриаршия
Храмов празник на Зографския манастир

По покана на светогорската Свещена Епистасия и на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, възглавяващ делегацията на Българската православна църква, настоятелят на Руското патриаршеско подворие в София архимандрит Филип и секретарят на Подворието йеромонах Зотик взеха участие в тържествата по случай престолния празник на българския манастир "Зограф" на Атон в деня на паметта на св. вмчк Георги.

През тази година с решение на Духовния събор на Зографския манастир тържествата бяха пренесени от 6 май (понеделник) на 9 май (четвъртък) през Светлата седмица.

В навечерието на празника бе извършена Малка вечерня, след което по светогорска традиция последва Всенощно бдение и св. Божествена литургия, възглавена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в съслужение с игумена на Зографския манастир - схиархимандрит Амвросий, настоятеля на Патриаршеското подворие - архимандрит Филип, представители на светогорски манастири и братя на Зографския манастир в свещен сан. В св. Божествена литургия молитвено участваха министър-председателят на служебното правителство на РБългария М. Райков, министърът на културата В. Пенев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения К. Кръстев. По древната традиция „Символа на вярата“ прочете министър-председателят.

В тържествата по случай престолния празник на Зографския манастир взеха участие няколкостотин поклонници от България, Гърция, Русия и други страни.

Текст и снимки: Подворие на Московския и на цяла Русия патриарх в София

 

 

Снимки

Храмов празник на Зографския манастирХрамов празник на Зографския манастирХрамов празник на Зографския манастир
« предишна новинаследваща новина »