ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит положи основен камък за нов храм в гр. Разград

11 май 2013 23:06, Русенска митрополия
Светли четвъртък в Разград

На 9 май, Светли четвъртък, Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, оглави Божествената св. Литургия в храм „Св. Николай” в гр. Разград. В качеството му на предстоятел на БПЦ това е първата отслужена св. Литургия от патриарх Неофит в Русенска епархия. На Негово Светейшество съслужиха архим. Емилиан, архим. Виктор, протосингел на Русенска епархия, ик. Георги И. Георгиев, архиерейски наместник на Разградска духовна околия, прот. Валентин Лазаров, архиерейски наместник на Поповска духовна околия, ик. Евгени Дечев, прот. Георги И. Георгиев, свещ. Кольо Димитров и протодякон Кирил Синев.

Песнопенията от св. Литургия с подчертана молитвеност изпълни смесеният хор при храма с диригент маестро Красен Иванов.

Съдържателна проповед за житието на св. благоверен цар Борис-Михаил произнесе Ангел Младенов.

В края на св. Литургия Негово Светейшество се обърна с отечески слова към вярващите: „Искам да ви призова в тези пасхални дни да имате много радост в сърцето си, в семействата си, да бъдете честити, че носите името на възкръсналия Господ Иисус Христос и че имате такъв великолепен храм, като този, на св. Николай Мирликийски чудотворец, великия светител на Православната ни църква. През 1087 г. са пренесени мощите му от гр. Мира в гр. Бари, в Южна Италия, където и досега мироточат и дават щедро благословение на хиляди и милиони поклонници, които честват неговата памет.

Радвам се, че на днешния ден, с Божия помощ, ще положим основния камък за построяване на нов храм в Разград на името на св. цар Борис Покръстител, чиято памет също така празнуваме днес.

Спомняме паметта и на св. пророк Исаия, който в своята 53-та глава от библейската му книга говори за Господ Иисус Христос с такива подробности, макар че говори от осми век преди Христа, за Неговата мисия, за спасението на човека и за страданията, които Той ще претърпи, и за прославата, която ще има в бъдеще. Така че днес сме изпълнени с голяма радост и с много чудни паметни тържества, за което с радост споделям своите най-светли чувства, като желая и вие да бъдете честити с православната християнска вяра, която изповядваме и която е основа на нашия живот.

Божието благословение да бъде върху всички вас и в празничните дни да бъдете все по-радостни, честити и преуспяващи в доброто, както изисква от нас Христовият закон. Христос воскресе!”

В 12 ч. Негово Светейшество извърши първа копка и положи основния камък за строеж на нов храм в Разград, посветен на св. цар Борис-Михаил, когото тази година честваме на 9 май. Това ще бъде вторият посветен на благоверния Български покръстител храм в пределите на богоспасаемата ни Русенска епархия. Първият посветен на него храм се намира в с. Светлен, Поповска духовна околия.

Вярващите разградчани, които бяха при полагането на основния камък за храма, събраха 789,18 лв. за предстоящия строеж.

След напускането на царския престол св. цар Борис-Михаил се поселил в пустиня. Процъфтявайки в подвизи, той намерил благодат пред Господа, изпълнил се със страх Божий и станал „жилище на Светия Дух”, както е казано в неговия тропар, гл. 4.

По молитвите на св. Николай Мирликийски, св. благоверен цар Борис-Михаил и св. Новоселски мъченици, които също честваме на 9 май, Господи, Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас!

 

 

Снимки

Светли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в Разград"Тези Твои дарове..."Архим. Емилиан и Ангел МладеновСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградОсновният камъкСветли четвъртък в РазградСветли четвъртък в РазградПроект на новия храмПроект на новия храмПроект на новия храмДокумент за положения основен камъкДуховно възрадвани от извършеното за Божия прослава дело
« предишна новинаследваща новина »