ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско посещение за празника Живоприемни източник в манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка, Русенска обл.

14 май 2013 08:44, Русенска митрополия
Патриаршеско посещение за празника „Живоприемни източник” в манастира „Св. Марина” – с. Каран Върбовка

На 10 май тази година светата ни Църква, преживявайки още пасхалната радост, празнува двоен празник – възстановяването на Българската патриаршия и празника Живоприемни източник.

Този празничен ден беше знаменателен за Каранвърбовския манастир „Св. Марина”, Русенска епархия, тъй като тогава светата обител беше посетена от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. С голяма любов и всеотдайност манастирът се беше подготвил за височайшето посещение. Рано сутринта манастирските камбани известиха за началото на празничното богослужение, предвождано от игумена на манастира архимандрит Емилиан. Съслужи му свещеник Серафим Великов от гр. Бяла. Молитвено участие взе и братът на манастира йеромонах Филарет. Към края на пасхалната утреня тържествено забиха църковните камбани, известяващи пристигането на Негово Светейшество. Той беше посрещнат с голяма радост пред храма от свещенослужителите и присъстващия богомолен народ. „С едно сърце и едни уста” се изпя тържествено „Светейшаго отца нашего Неофита, Патриарха Болгарскаго, Господи сохрани на многая лета!”, при което Светейшият даде своето благословение.

Да присъстват на богослужението, бяха дошли и кметът на с. Каран Върбовка Михаил Трифонов със съпругата си, както и част от ръководството на община Две могили.

Патриарх Неофит застана на клира, където вдъхновено и вещо, заедно със служители на св. Русенска митрополия, огласи останалата част от утренята и св. Литургия. Храмът беше изпълнен с богомолен народ от съседните села, както и поклонническа група от с. Тръстеник, Русенско.

След св. Литургия беше отслужен водосвет над целебното аязмо. Светената вода беше излята в аязмото и всички имаха възможност да си почерпят от нея за благословение. В края на водосвета беше произнесено многолетие, след което патриархът произнесе кратка проповед, в която каза: ”Благодаря ви, възлюбени братя и сестри, за поклонението, което осъществихте в светата обител и за молитвеното участие в св. Литургия и пасхалното водоосвещение, в спомен на онзи целебен извор в град Цариград, където в църквата на „Живоприемни източник”, мнозина поклонници намират здраве, утеха и радост в Господа, според Неговите слова: „Радвайте се!” (Мат. 28:9) и обещанието, което Той ни е дал, че ще е с нас "през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20). Св. Богородица също така няма да ни изостави, когато сме във вярата, в благочестието и в Христовата любов. Още един път ви пожелавам надежда и радост в Господа, за да бъдем излекувани от нашите немощи, да бъдем все по-силни духом и да живеем според Христовите завети и тези на Майката Божия”.

Архимандрит Емилиан се обърна с думи на благодарност към Негово Светейшество за високата чест, която оказа на светата обител с посещението си и го помоли да даде своето патриаршеско благословение за успешното завършване на започнатите проекти за реконструкция и обновяване на манастира. Той подчерта, че целта е обителта не само да има обновен и приветлив вид, но да се сдобие с повече монаси и да се превърне в място за усърдна молитва и духовна помощ за всички нуждаещи се.

Българският патриарх даде своето благословение с думите: ”Дай Боже, да бъде благословена вашата инициатива! Успех във всички добри начинания! С Бога напред!”

Манастирът „Света Марина” от векове е прочут със своето лековито аязмо, вършещо и до днес многобройни чудеса на изцеление. Основан в далечното Средновековие, манастирът, както и многострадалното ни Отечество, е претърпял многобройни премеждия и разрушавания, но винаги е възкръсвал от пепелта и се е съхранил до днес като извор на вяра и място за молитва към Бога.

Нека Господ по молитвите на св. великомъченица Марина го утвърди като място за монашеско уединение, духовна полза и телесно изцеление!"

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Патриаршеско посещение за празника „Живоприемни източник” в манастира „Св. Марина” – с. Каран ВърбовкаПосрещане пред храма от игумена архимандрит ЕмилианПатриаршеския благословМоменти от богослужениетоМоменти от богослужениетоНегово Светейшество на клираМоменти от богослужениетоБратът на манастира йеромонах ФиларетСвещенослужителите, взели участие в св. Литургия - свещ. Серафим Великов, архим. Емилиан и йером. Филарет.Моменти от водосветаМоменти от водосветаМоменти от водосветаБогомолци си пълнят аязмена вода, която и до днес прави чудеса на изцеление.Поклонническата група от с. Тръстеник, Русенско.Поклонниците от с. Каран Върбовка, начело с кмета Михаил Трифонов и съпругата му.Поклонниците от с. Каран Върбовка, начело с кмета Михаил Трифонов и съпругата му.Подарък от семейството на кмета на Каран Върбовка - книгата "Царството на славяните" от Мавро Орбини и История Славянобългарская.Обща снимка пред манастирския храм.
« предишна новинаследваща новина »