ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НАВЕЧЕРИЕТО НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК В СОФИЙСКИЯ КВАРТАЛ ЛОЗЕНЕЦ

05 август 2009 21:15, Софийска митрополия
х. "Преображение Господне" 5.август 2009

Един от дванадесетте велики годишни празници – славният ден на Христовото Преображение, бе отпразнуван и тази година в богоименитата ни столица по особено тържествен начин. Въпреки дъждовното време, храм “Свето Преображение Господне” в кв. Лозенец бе изпълнен с народ, стекъл се да почете празника много преди Софийския викарий Негово Преосвещенство Знеполският епископ Йоан да благослови началото на тържествената вечерня.

За енориашите настъпи поредното духовно угощение – този път предстоявано от архиерей. В очите на богомолците дошлите от други софийски енории видимо се четеше радост и възхита от вътрешното благолепие на храма, който в последните няколко години, благодарение усърдието на храмовия предстоятел – протоиерей Василий Сарян, се превърна в истинска забележителност на столичния град.

След възвръщането му във владение на каноничната Българска православна църква храмът бе благоукрасен до степен, на която биха могли да съперничат малко църкви не само в София, но и в страната ни.

Дълъг е пълният списък на придобивките, с които се е сподобил храмът , затова тук ще посоча по-забележимите, а това са: нов мраморен под в наоса и олтара, мраморен синтроний /място за седене в олтара, непосредствено зад св. престол/, мраморен амвон и предиконостасна преграда, нови иконостасни икони, дърворезбени певници и стасиди /места за стоене и сядане при храмовите стени /, дворна мраморна настилка и много други. Настоящият празник завари храма с нов покрив, кована дворна ограда, велелепна чешма и мраморен олтарен цокъл. Благолепието на храма разбира се е от значение, но не би било от особена полза, ако не беше налице и най-важната енорийска придобивка – възраждането на духовния живот.

Като следствие от неуморните душепастирските грижи на отец Василий и събратята му отец Валентин Тупаров и отец Климент Харизанов днес богослужбите в храма са доволно посетени. Трябва да се отбележи, че присъстващите на неделните и празнични последования са предимно млади хора. От шест години функционира и неделно енорийско училище за възрастни, ръководено от г-жа Милена Йоцова.

В съслужение на празничната вечерня до Негово Преосвещенство застанаха архимандрит Григорий, просингел на Софийска митрополия и множество предстоятели и свещенослужители, дошли от различни софийски църкви, и дякони. Духовното тържество бе огласено антифонно - от две препълнени певници, който начин на певческо участие от четири години насам е обичайна практика за този храм. В миналото с подобна практика са могли да се похвалят повечето български храмове, но в наше време поради липса на достатъчно певчески кадри този раннохристиянски начин на музикославене рядко се практикува дори и в ставропигиалните ни манастири.

Преди началото на стиховните стихири за здравето и благополучието на присъстващите бе отслужено петохлебие. След отпуста на вечернята Негово Преосвещенство епископ Йоан отправи поздравително слово, в което преподаде благословението на Българския патриарх Максим, припомни повода за молитвеното събиране в тази прохладна софийска вечер, извличайки от това богопромислително събитие от Свещената история и повод да апелира към лично преобразяване в християнските ценности на всеки един от присъстващите, както и на целия ни народ. В края на обръщението си преосвещения архипастир благодари за проявеното усърдие от страна на предстоятеля, храмовото духовенство, известното с действеността си църковно настоятелство, песнословстващите и всички дошли да почетат празника.

Така с едно сърце и едни уста духовенство, псалти и богомолен народ встъпиха в радостта на настъпващия празник на славното Христово Преображение, отнасяйки със себе си отблясък на таворската светлина, видяна някога в древност от светите апостоли Петър, Иаков и Иоан.

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009х. "Преображение Господне" 5.август 2009

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »