ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Юбилейно издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни “Осанна във висините!“- подробен фоторепортаж

15 май 2013 11:57, Софийска митрополия
Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"

Празник на детската църковна песен – така най-точно може да се определи форумът, който за пета поредна година се организира през месец май в столичния храм „Св. Параскева“.

Детският фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни “Осанна във висините!“, чийто символ са думите Христови: "Оставете децата и не им пречете да дойдат при Мене..." (Мат. 19:14), отново събра малки, големи и пораснали деца под купола на софийския храм, за да изразят своята любов към духовната песен и богослужебните песнопения.

В петото юбилейно издание на фестивала, който тази година съвпадна с деня, посветен на св. равноапостолни братя Кирил и Методий - 11 май, взеха участие повече от 500 деца от страната и чужбина. За организацията усърдно се потрудиха фондация „Дарби” и църковното настоятелство на храм „Св. Параскева”. Фестивалът получи благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и бе осъществен със съдействието на Софийска св. митрополия. Той няма конкурсен характер, а целта му е да събере участници на различна възраст, от различни градове и държави, за да се види многообразието, богатството и красотата на православното песнопение. За своята кратка история фестивалът си извоюва авторитет в столичния културен афиш.

Да уважат събитието, дойдоха представители на министерства, преподаватели във висши школи, директори на училища и десетки софиянци. Сред тях бяха: г-жа Мариана Банчева - заместник-министър на образованието, младежта и науката, проф. Божидар Андонов - заместник-декан на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, г-жа Ваня Кастрева - началник на РИО-София, г-жа Надя Иванова - главен експерт „Духовна сфера” в Столична община, и др.

В тържественото откриване, което започна с празничен водосвет, взеха участие архимандрит Дионисий, началник на отдел „Богослужебен“ към Св. Синод, протойерей Кирил Попов - председател на църковното настоятелство при храм „Св. Николай Мирликийски, българският лауреат от Първия международен конкурс за композитори „Роман Сладкопевец” в Санкт Петербург и председател на музикалния съвет към фестивала, протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на храм „Св. Параскева“, и храмовото духовенство. Песнопенията на водосвета бяха изпълнени от храмовия Смесен хор, с диригент Нели Трошева.

След като поръси със светена вода присъстващите, изпълнили да краен предел храма, към децата и възрастните се обърна архимандрит Дионисий. В своето емоционално и затрогващо слово той каза: „Мили деца, радвайте се, защото сте любимите чеда на Бога и често Той ни говори именно чрез вас. Бъдете щастливи, изграждайте приятелства и бъдете добри! Винаги помнете, скъпи представители на бъдещето, че вие дължите на родителите си почит, благодарност, справедливост, помощ и послушност, защото петата Божия заповед, единствена с обещание от Бога, гласи: „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята“ (Изх. 20:12). Днешната проява, освен че е културна, тя и култивира. Продължавайте смело! Възкръсналият Христос Господ да е с вас! На добър час!“ - пожела накрая архимандритът. (Цялото слово може да прочетете в края на новината).

Приветствия поднесоха още проф. Божидар Андонов, заместник-декан на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”, и г-жа Бистра Илиева – изпълнителен директор на фондация „Дарби“.

Фестивалната програма бе открита с изпълнение на Детския хор на Българското национално радио, с главен художествен ръководител академик Христо Недялков и главен диригент г-жа Венеция Караманова, които за първи път се включиха във форума.

Своя талант и певчески умения показаха още: хор „Бодра смяна” при Националния дворец на децата, с ръководител г-н Александър Кочков, вокална формация „Децата на Орфей”, с ръководител г-жа Венеция Караманова, хорът на 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов”, гр. София, с ръководител г-ца Красимира Цуцуманова, три групи деца при Детска градина „Звездица”, кв. "Кремиковци", с директор г-жа Липка Николова, Детски хор „Орфей” при Младежки център - гр. Хасково, с ръководител г-жа Елена Цветкова, Детска вокална група „Орфейче” при Младежки център - гр. Хасково, с ръководител г-жа Катя Демирева, Вокална група „Ангелски гласчета” при Основно училище „Св. св. Кирил и Методий” , гр. Кърджали, Детска група по СИП "Религия" от Основно училище „Евлоги Георгиев” - гр. Дупница, с ръководител г-жа Живка Мантаркова, хор „Рая” към 20 Основно училище „Тодор Минков” - гр. София, с художествен ръководител г-жа Надежда Малинова - Димитрова, Вокалната група на 54 средно общообразователно училище, гр. София, с ръководител - г-жа Милена Томова, Вокална група „Радост” от Дома за деца, лишени от родителска грижа и център за настаняване от семеен тип в село Дрен, с ръководител г-жа Мария Гърбева, Вокална формация „Надежда” при читалище „Свобода” - гр. София, с ръководител г-жа Бисера Венедикова, Детски хор „Чисти сърца” при храм „Св. Висарион Смолянски” - гр. Смолян, с ръководител г-жа Соня Цветкова, Младежкия хор „Радоица Милосавлевич” при Средно музикално училище в гр. Ниш - Сърбия, които бяха дирижирани от различни възпитаници на училището, обучаващи се за диригенти.

За първи път във фестивала участваха още учениците от Вокално студио „Слънчев свят” към 31 СУЧЕМ „Иван Вазов”, гр. София, и хоров състав към НГДЕК „Константин Кирил Философ”, с диригент Даниел Иванов.

Академичният камерен хор „Гаудеамус” при Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - гр. Пловдив, с ръководител доц. д-р Весела Гелева, и тази година закри фестивала с професионалното си изпълнение.

По време на концерта към гостите в храма се присъединиха Знеполският еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, и протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов.

Епископ Йоан се обърна с кратко слово в края на програмата, като благопожела на всички здраве, сили, творчески успехи и им преподаде патриаршеския благослов на патриарх Неофит.

Грамоти, подаръци и почерпка получиха младите таланти от организаторите на форума.

С тържествено и гръмко многолетствие протойерей Кирил Попов закри петото юбилейно издание на Детския фестивал за църковнославянски песнопения и духовни песни, в което се включиха всички участници. В спомен на това издание бе направена паметна снимка в двора на храма.

&feature=youtu.be

&feature=youtu.be

+++

Почитаема г-жо Заместник-министър на културата,

Уважаеми представители на българската държавност и Столична община,

Благородни инициатори на Детския международен фестивал „Осанна във висините“,

Всеблагоговейни отци,

Скъпи деца,

Организирането на тази вече многогодишна инициатива за събиране на деца от няколко православни страни е категорично похвална, особено, че се случва днес в деня, в който св. Църква съборно почита св. равоноапостоли, просветителите на целия славянски свят – братята Кирил и Методий, благодарение на които Евангелието се разнесе по тези земи и по цялата северна шир.

Именно тук, в България, през Възраждането се учредява този празник – в красивия сезон на пролетта, в датата, имаща две титанични единици – 11-и май, тъй като на този ден се е чествало избавлението на Константинопол от арабите, а за нас – българите, св. Братя са избавлението от робството на невежеството. Те са две ярки единици в календара на българската святост. Две ярки епохални личности, оставили траен отпечатък не само върху нашата култура, ами и върху културата на цяла Европа. Нека техният покров да бъде върху всички нас, а тяхното дело да служи за мотор на дейността и на този прекрасен певчески фестивал.

Радвайте се! И пак ще кажа: радвайте се! Днес децата са акцентът в нашия живот, защото те му дават и надежда, и светлина. Децата именно са онези, които бяха в Йерусалим при тържествения вход Господен преди Страстната седмица; те викаха на Спасителя: „Благословен грядий во имя Господне“; те са онези, които са първи в Божието сърце и днес ни призовават да изградим общество - морално и достойно; общество – богоугодно.

Родители, учители, приятелски кръгове и Църква – всички сме не само призвани, а и задължени да възпитаваме моралната съвест в децата, които са красотата на света, та да могат те пълноценно да познават и практикуват вътрешния закон. Благоразумното възпитание подбужда добродетели; то лекува от страха, егоизма, гордостта и самодоволството. Възпитанието на съвестта гарантира личностната свобода и поражда мир в сърцето.

Безспорно - това е факт! Но, точно тук и сега е нужно обществото да разбере, че освен средствата на образованието е необходимо да ползваме и средствата на просвещението, защото крайно време е поне на децата да им бъде допуснато „нещо да им просветне“, да внесе светлина в живота и в душите им, а и ние отдавна сме в дълг към тях. Нали?

Надсловът, под който се провежда Фестивалът, е прекрасен и затова отново ще го изкажа, обаче в пълнота: „Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие. Истина ви казвам: който не приеме царството Божие като дете, той няма да влезе в него. И като ги прегърна, възлагаше върху им ръце и ги благославяше“ (Марк. 10:14-16).

Каква обич към децата – неопорочените Божии създания – безпределна Божия любов?!

Мили деца, радвайте се, защото сте любимите чеда на Бога и често Той ни говори именно чрез вас. Бъдете щастливи и изграждайте приятелства, и бъдете добри!

Винаги помнете, скъпи представители на бъдещето, че вие дължите на родителите си почит, благодарност, справедливост, помощ и послушност, защото петата Божия заповед, единствена с обещание от Бога, гласи: „Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и да живееш дълго на земята“ (Изх. 20:12).

Днешната проява, освен че е културна, тя и култивира. Продължавайте смело! Възкръсналият Христос Господ да е с вас! На добър час!...

Текст и снимки: Весела Игнатова
Видео: Любомир Върбанов

 

 

Снимки

Преди началотоДетският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Архимандрит ДионисийДетският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Архимандрит ДионисийДетският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Г-жа Бистра ИлиеваДетският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Г-жа Бистра Илиева Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Академик  Х. НедялковДетският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Знеполски еп. ЙоанДетският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"Детският фестивал за църковна песен "Осанна във висините"
« предишна новинаследваща новина »