ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българският патриарх Неофит прие ученици, изучаващи предмет „Религия”

15 май 2013 13:37, Русенска митрополия
Радостни отиваме при патриарх Неофит

На 13 май Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, беше домакин на ученици, изучаващи предмет „Религия” в училище. Децата изпълниха песни и стихотворения в приемния салон на Русенска митрополия.

Българският патриарх и децата се поздравиха с “Христос воскресе”. Учениците от СОУ “Васил Левски” и ОУ “Иван Вазов” бяха подготвили богата поздравителна програма. Те изпълниха стихотворения и песни, посветени на празника Възкресение Христово.

Негово Светейшество разговаря със своите малки гости за светлия празник. Децата споделиха с какви чувства са посрещнали празника на Христовото Възкресение.

Срещата предизвика радост у всички. Децата бяха възнаградени за труда си с почерпка. Те получиха като подарък от Негово Светейшество икони на празника Възкресение Христово и си тръгнаха развълнувани от срещата с Българския патриарх.

Децата съвсем сами се бяха подготвили за концерта пред Негово Светейшество.

От името на всички деца и преподаватели Росица Георгиева, старши експерт по Религия в Районния инспекторат по образованието, гр. Русе, каза: „Искам да благодаря първо на всички деца за радостта, която за поредна година ни доставят. Благодаря и на колегите си, без които не мога; на хората, на които разчитам и които правят всичко възможно вече 15 години в Русе да има обучение в ЗИП и СИП по „Религия”.

Колеги, благодаря ви за търпението, за грижите, които давате за най-малките. Вашият труд е апостолски. Вие, по примера на св. братя Кирил и Методий, водите децата по пътя на вярата, защото вярата не се преподава, тя се живее. Вие сте истинският пример за това. На малките много благодаря, защото вместо да ритат топка и да играят навън след последния час, остават в часовете по „Религия”. Виждаме първи и пети клас и сме безкрайно щастливи. Съществува приемственост, големите са пример за малките. Всички усвояват Божието слово и приемат Христос в сърцата си. Благодарим и на първокласниците от ОУ “Иван Вазов”, които така неуморно се трудят и имат ЗИП по „Религия”. Нищо че има ЗИП по информатика и математика. Благодарим на г-жа Валерия Пенчева за разбирането като директор и за помощта, която ни оказва. Защото всичко, което правим става благодарение на общите усилия и труда на всеки един от нас, най-вече на обичта на децата и на доверието, което те са ни гласували, заедно със своите родители. Още един път безкрайно ви благодаря, Ваше Светейшество, за това, че ни дадохте прекрасната възможност вече пета година обучението по „Религия” да е целево финансирано от община Русе.

Благодаря и ще направим възможното, за да оправдаем доверието, което сте ни дали и да бъдем истински Христови последователи”.

Негово Светейшество от своя страна отечески се обърна към талантливите деца с думите: „Тези хубави констатации просто ни радват и ни насърчават да се грижим за възпитанието в религиозен дух, както казахте, по примера на св. братя Кирил и Методий. Сега предстои да честваме и тяхната памет и юбилейна годишнина на св. Методий. Деца, всичко което постигате ще ви бъде много полезно - и едното, и другото знание. Но светското знание да не измества духовното, а да вървят ръка за ръка. Както двамата братя светители Кирил и Методий направиха така, че славянската писменост и култура да се шири по цяла Европа със своето достойнство и чест. И аз ви пожелавам от сърце да имате обич към дисциплината „Религия” и да сте убедени, че ще бъдете много надарени от Бога с необходимите за живота вяра, надежда, любов, трудолюбие, търпение и всички добродетели, които Христовото учение проповядва, насърчава и внедрява в сърцата на младите и на всички нас”.

Тази среща на децата с Негово Светейшество ще остане паметна за всички нас. Ето как, когато съществува откритост, добронамереност и диалогичност, децата - бъдещето на България, за които толкова милее св. Православна църква, ще израстват в истините на вярата и няма да сме свидетели на непристойни и духовно пагубни прояви за тях и за цялото ни общество. По думите на св. ап. Павел: „Недейте се лъга: Бог поругаван не бива. Каквото посее човек, това и ще пожъне” (Гал. 6:7), също така: „който сее скъдно, скъдно и ще пожъне; а който сее щедро, щедро и ще пожъне” (2 Кор. 9:6).

Видеоклип на концерта:

&feature=player_embedded

 

 

Снимки

Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Да се подкрепим след концертаБългарският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”Българският патриарх Неофит прие ученици изучаващи предмет „Религия”
« предишна новинаследваща новина »