ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

На 17 май честваме родния ни светец св. Николай Софийски

16 май 2013 10:30, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Софийски"

На 17 май Православната църква почита софийския светец св. Николай, известен като св. Николай Нови. Роден в гр. Янина, той отрано изучил обущарския занаят и се трудил като такъв до края на дните си. Поради красотата и начетеността си Николай бил забелязан от турските големци, които многократно искали да приеме ислямската вяра. Поради категоричния му отказ да посещава джамията, той бил подложен на тежки изтезания. Твърдо пазейки Христовата си вяра, Николай бил убит с камъни на 17 май 1555 г. при местността Три кладенци.

В градинката на ъгъла на улиците „Опълченска” и „Пиротска” се намира единственият храм, посветен на Христовия мъченик и който е един от най-големите и красиви храмове в столицата.

Честването на св. Николай Софийски ще започне с празнична вечерня на 16 май от 18,00 ч., която ще бъде отслужена от Знеполския еп. Йоан. По време на богослужението ще бъде извършено традиционното литийно шествие до лобното място на светеца, където е издигнат параклис в негова чест, на улица „Цар Симеон”.

В празничния ден 17 май от 9,00 ч. в храма ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от софийския викарий - Знеполски еп. Йоан.

Приканват се християните да вземат молитвено участие в богослужбите и да покажем своята почит към родните ни светци!

 

 

« предишна новинаследваща новина »