ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

АРХИЕРЕЙСКО БОГОСЛУЖЕНИЕ ЗА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ В РУСЕ

07 август 2009 11:47,
Св. Литургия

На 6 август, Преображение Господне, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи тържествена архиерейска св. Литургия в катедралния храм „Св. Троица” в Русе. В богослужението съслужиха архим. Виктор (Мутафов), ик. Илиан Илиев, ик. Георги Георгиев и дякон Кирил Синев. Апостолското четиво (II Петр. 1:10-19) прочете австриецът професор д-р Йохан Крамер, който е православен.

Проповед за празника Преображение Господне произнесе отец Георги Георгиев. Той запозна вярващите със значението на Господския празник в живота на всеки вярващ. Отец Георги представи на вярващите и новото начинание на русенския катедрален храм „Св. Троица” – енорийски лист, който ще излиза на големите християнски празници и ще включва апостолското и евангелско четива, проповед за празника, историческа справка и други новини и съобщения, свързани с живота на енорията.

Митрополит Неофит причасти с Тялото и Кръвта Христови множеството приготвили се за св. Причастие. След задамвонната молитва духовниците осветиха гроздовия плод. Тази традиция води началото си от апостолския период, когато гроздето задължително присъствало на общите трапези на любовта (агапите). За подобна традиция се споменава в трето апостолско правило и двадесет и осмо правило на Шестия вселенски събор.

На обяд Негово Високопреосвещенство извърши водосвет в новостроящия се храм „Свето Преображение Господне” в Басарбовския скален манастир. Митрополит Неофит поздрави игумена на манастира, архим. Емилиан (Димитров), по случай храмовия празник на изграждащия се храм. Той пожела в най-скоро време да приключи изграждането на храма и да извърши неговото освещаване. Манастирът „Св. Димитрий Басарбовски” край Русе продължава да очаква своите дарители, за да се завърши неговото изграждане:

Банка ДСК - клон Русе

IBAN BG 75 STSA 93 00000 6364656

BIC STSA BG SF

 

Манастирският храм се строи в класически средновековен византийски стил и ще дава възможност на многобройните поклонници да присъстват на богослуженията, понеже сега съществуващият древен храм е твърде малък.

Басарбовският манастир има и нов адрес на интернет страницата си: http://www.rockmon.diocese-ruse.org

Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Св. ЛитургияВелик входСв. ЛитургияПроповед на ик. Георги ГеоргиевМитрополит Неофит причащава вярващитеОсвещаване на гроздовия плодМитрополит Неофит поздравява вярващитеПристигане в Басарбовския манастирВодосветВодосветВодосветМитрополит НеофитПоздравНовостроящия се храм на Басарбовския манастирНово крило на манастираБасарбовски манастирБасарбовски манастирБасарбовски манастирБасарбовски манастирБасарбовски манастирБасарбовски манастир

Аудио

Русе

« предишна новинаследваща новина »