ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поставен беше вторият купол на новостроящия се храм „Св. Преображение” в Басарбовската св. обител

17 май 2013 13:52, Русенска митрополия
Поставен беше вторият купол на новостроящия се храм „Св. Преображение” в Басарбовската св. обител

Днес, 16 май 2013 г., в Скалния манастир „Св. Димитрий Басарбовски” беше завършен поредният етап от изграждането на новостроящия се манастирски храм „Св. Преображение Господне”. С кран беше повдигнат и монтиран вторият купол на храма, с който той придобива завършен вид. Поставен бе и голям метален кръст, който ще украсява купола.

Строителството на храма започва през 2007 г. с усърдието на игумена на манастира архимандрит Емилиан и с благословението на Русенския митрополит, сегашния светейши Български патриарх Неофит. Проектант е архитект Цвети Русинов. Прототипът на храма е средновековната църква „Св. Димитрий Солунски” в гр. Скопие. Изграден е в късносредновековния стил от периода на Палеологовия ренесанс и е посветен на светото Преображение Господне, към които монасите исихасти, населявали преди векове тези свети места, са имали особен афинитет. Досега храмът е изграден изцяло с дарения на благочестиви християни. Според оценките на специалистите са нужни още около 500 000 лв. за довършването и обзавеждането му.

Призоваваме всички, според възможностите си да спомогнат с каквото могат за довършването на манастирския храм, а Господ, по молитвите на преподобния Димитрий Басарбовски, да ги благослови и дарува с благопреуспяване във всяко добро дело.

Можете да прeвеждате своите дарения на сметката на светата обител:

СИБАНК ЕАД/CIBANK JSC

КЛОН РУСЕ

СКАЛЕН МАНАСТИР "СВ. ДИМИТРИЙ БАСАРБОВСКИ"

BG 06 BUIB 9888 1033 2618 00

BUIBBGSF

(сметката е в български лева)

Текст и снимки: Милен Бакалов

 

 

Снимки

Поставен беше вторият купол на новостроящия се храм „Св. Преображение” в Басарбовската св. обителПоставен беше вторият купол на новостроящия се храм „Св. Преображение” в Басарбовската св. обителПоставен беше вторият купол на новостроящия се храм „Св. Преображение” в Басарбовската св. обителПоставянето на кръста на купола.Поставянето на кръста на купола.Бригадата, извършила монтажа.
« предишна новинаследваща новина »