ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СВЕЩЕНИЧЕСКО И ДЯКОНСКО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ НА ПРАЗНИКА ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ В ГР. ВЪЛЧИ ДОЛ

07 август 2009 13:40, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът "Свети Архангел Михаил"

По случай 100-годишнината на храма „Св. Архангел Михаил” в град Вълчи дол, на 6 август - Преображение Господне, Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил отслужи там света Божествена Литургия в съслужение с архимандрит Лонгин – председател на храма и дяконите Михаил Манев и Стоян Флорентинов.

По време на светата Литургия дякон Стоян Флорентинов беше ръкоположен за свещеник, а местният жител Станислав Друмев бе ръкоположен за дякон.

В напътственото си слово Варненският и Великопреславски митрополит Кирил настави новоръкоположените да не се поддават на небрежение и униние, а да вършат с голяма ревност своето служение. "Днес Църквата се нуждае от достойни духовници, които могат да общуват свободно с младежите и по един разбираем за тях начин да им разкрият истините на нашата православна вяра" - каза още архиереят.

След края на богослужбата по традиция бяха осветени първите плодове на лозата. Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил благодари на всички дарители подпомогнали според силите и възможностите си ремонта на храма и най-вече на общинския съветник и църковен настоятел г-н Илия Ганчев.

През 1909 г. в черкезкото село Вълчи дол е построен малък параклис, по-късно на негово място е издигнат храм, а през 30-те години е построена и камбанарията. През 2009 г. за Великден е завършен основния ремонт на храм "Св. Архангел Михаил".

По-късно същия ден Негово Високопреосвещенство митрополит Кирил взе участие и в празненствата по случай 100 г. жп гара Вълчи дол. В присъствието на кмета на града г-н Веселин Василев и председателя на общинския съвет г-жа Йорданка Йорданова, епархийският архиерей поздрави гражданите и гостите на града.

Снимки Явор Георгиев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Светата ЛитургияСвета ЛитургияСвета ЛитургияКоленопреклонна молитва при ръкоположениеНовият свещеник получава епитрахилТайнството ръкоположение Новият дякон получава требникОсвещаване на приношенията100 години ЖП гара гр. Вълчи дол100 години ЖП гара гр. Вълчи дол

Аудио

Вълчи дол

« предишна новинаследваща новина »