ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес светата ни Църква чества св. Николай Софийски и св. Баташки мъченици

17 май 2013 15:21, д-р Десислава Панайотова
Иконата на св. Баташки мъченици

Днес честваме българските православни светии св. мъченик Николай Софийски и св. Баташки мъченици, пострадали за Христовата вяра по време на турското робство.

Благ е Господ, Който е сподобил нашия народ с такива дивни мъченици за светата православна вяра и ходатаи за нас, защото чрез техния подвиг ние се укрепяваме молитвено и духовно, издигаме сърцата си в ревност по Единия истинен Бог-Троица и възгаряме в себе си любовта към Христос, към Неговата Църква, към Отечеството и към ближните си.

Днес в историческия храм „Св. Неделя” в Батак и в столичния храм „Св. Николай Софийски” бе отслужена св. божествена Литургия, съответно от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан – викарий на Софийския митрополит Неофит, патриарх Български, в съслужение с български духовници и духовни събратя – гости от Поместните православни църкви-сестри.

Св. Николай Софийски „от младини... бе свикнал да посещава Божиите храмове. Когато се четяха свещените думи, той стоеше прав, цял погълнат в четенето, без да отпусне колене, без да бъде обхванат от леност, без да дреме при четенето, но стоейки, целият бе слух, та нищо от прочетените неща да не му убегне. И така сам себе си правеше достоен дом на Владиката”. Свети Николай ни завещава: „Тежко ти, ако бъдеш хванат, без да радееш за своето спасение! Но стани, преди да те е стигнала смъртта, отхвърли малодушието и остави слабостта... Дерзайте, о, приятели, понеже Господ помага!” (из ~Мъчение на Никола Нови Софийски~ от Матей Граматик).

Св. Баташки мъченици - „Свидетелите на епохата сравняват претърпяното от тях с онова, което ни е известно за първите столетия от историята на Църквата. Жестокостта на изтезанията, нечовешките страдания и разтърсващите съвестта изпитания пред най-съкровените човешки чувства на жертвите на кланетата от тази така драматична за народа ни епоха са могли да бъдат понесени само от твърди във вярата си и в своето упование християни. От хора, които са знаели, че „който иска да спаси душата си, ще я погуби; а който погуби душата си заради Мене и Евангелието – както Сам Господ казва, – той ще я спаси” (Марк. 8:35)” (из ~Патриаршеско и синодално послание по повод канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици~).

Нека прославим Бога с Неговите светии и нека отново се помолим на св. Николай Софийски и на св. Баташки мъченици за целия ни народ: „Помогнете и на нас, вашите потомци, да бъдем ваши достойни подражатели, побеждавайки с духовно благородство и смирение всяко зло намерение срещу нас. Как можем сега да подражаваме на мъчениците? Сега не е време на гонение... Но е време за мъченичество. Не е време за такива подвизи, но е време за такива венци. Не ни преследват хора, но ни преследват бесове. Не ни гони мъчител, а ни гони дяволът” (из ~Слово на Пловдивския митрополит Николай в чест на прославените св. Баташки мъченици, произнесено в деня на тяхното прославление - 17 май 2011 г., гр. Батак~).

Св. Николае Софийски, св. мъченици Баташки, вие, които сте победили в най-страшната битка - тази за спасението на човешката душа - и така сте утвърдили достойнството на православния ни народ, славни български мъченици и изповедници Божии, молете Бога за всички нас! Амин.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Атанас Димитров, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Стенописът над входа на столичния храм "Св. мъченик Николай Софийски"
« предишна новинаследваща новина »