ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. Николай Софийски в София

17 май 2013 22:49, Софийска митрополия
Храм "Св. Николай Софийски"

На 17 май в София тържествено бе почетен родният ни светец - св. Николай Софийски, от чиято мъченическа смърт тази година се навършват 458 години.

В един от най-големите и красиви със своята архитектура, стенопис и дърворезба софийски храмове, посветен на софийския мъченик, бе отслужена архиерейска св. Литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир в Св. Гора, ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, и столични свещеници.

По време на богослужението за радост на енориашите бяха постригани за „четци и певци“ на Църквата двама иподякони - на шест и на шестдесет години. Това са Александър Каменов, който заедно със своите родители от младенческа възраст е въцърковен, и Емил Николов, който от години е църковен настоятел и с голяма ревност е пожелал да помага на свещениците в светия олтар.

Десетки софиянци, общински служители, общественици и софийски семинаристи се помолиха заедно в празничния ден на светия мъченик и запалиха свещ в негова памет.

В края на литургията Знеполският еп. Йоан се обърна с пастирско слово към присъстващите и отбеляза, че през месец май почитаме трима български светци и припомни житието на св. Николай Софийски.

“Бог в Свое време изпраща Свои избрани съсъди - каза още владиката. - Да спазиш днес вярата си не е просто и лесно. Днес не по-малко има нужда да бъдеш твърд във вярата си. Да устоиш в съвременната действителност, която е изтънчено сложна и подмамваща… Затова: бъдете радостни в надеждата, твърди във вярата, в скърбите търпеливи и постоянни в молитвата! Бъдете честни в своите трудове и зачитайте трудовете на другите, имайте любов помежду си и бъдете скромни и незлопаметни! Заедно да бъдем в Православната църква, където да възрастваме и където се спасяваме!“

Софийският викарий поздрави предстоятеля на храма ставр. ик. Спас Михайлов, храмовото духовенство, църковното настоятелство и всички, които се трудят в храма, и им благопожела здраве, благодатен успех и преуспяване в делата.

Дълго време владиката раздаваше нафора, а протойерей Иван Йонов от храмовото духовенство поднасяше мощехранителницата с частица от мощите на св. Николай Софийски за поклонение и благословение на вярващите.

+++

Софийският светец, известен като св. Николай Нови е роден в гр. Янина. Той отрано изучил обущарския занаят и се трудил като такъв до края на дните си. Поради красотата и начетеността си Николай бил забелязан от турските големци, които многократно искали да приеме ислямската вяра. Поради категоричния му отказ да посещава джамията, той бил подложен на тежки изтезания. Твърдо пазейки Христовата си вяра, Николай бил убит с камъни на 17 май 1555 г. при местността Три кладенци. Тялото му било пренесено на гробището, наречено „Търницата”, и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да почнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик - едно момче събрало частици от мощите на мъченика и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, намиращ се на ул. "Пиротска".

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Храм "Св. Николай Софийски"Празникът на св. Николай Софийски в СофияЗнеполски еп. ЙоанПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияНовите иподякониПразникът на св. Николай Софийски в СофияСхиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастирПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияКуполът на храмаПразникът на св. Николай Софийски в СофияВ храмаПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияПразникът на св. Николай Софийски в СофияОтец Иван Йонов с мощите на св. Николай Софийски
« предишна новинаследваща новина »