ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. равноапостолни Кирил и Методий с две иподяконски пострижения в храм "Св. св. Кирил и Методий"

18 май 2013 10:17, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий"

На 11 май 2013 г. в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ (ул. „Г. Вашингтон” № 47) тържествено бе отбелязан денят на св. равноапостолни братя Кирил и Методий - православните мисионери, проповедници и просветители на народите, чиято вяра в Света Троица и до днес озарява живота на Църквата Христова със своята ненакърнена чистота и благодатна сила.

В храма се събра голямо множество духовници и миряни, които топло благодаряха на св. Методий и св. Кирил за тяхната закрила над празнуващия храм, над служащите, трудещите се и молещите се в него. Защото след освобождаването му от разколниците през 2004 г., храм „Св. св. Кирил и Методий” чрез благославящата подкрепа на своите духовни покровители вече 9 години неспирно се развива като едно от най-активните православни духовно-просветни огнища на Софийска епархия при ревностното служение на храмовото духовенство – председателя на църковното настоятелство ик. Александър В. Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и свещ. Методий Корчев.

Храмовият празник тази година съвпадна със Светла събота! С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит службата бе оглавена от неговия викарий – Знеполски епископ Йоан, в съслужение с архим. Теофан, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква у нас, и. д. протосингел на Софийска митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, ик. Александър В. Георгиев – предстоятел на храма, ик. Николай Николов, ик. Василий Сарян, прот. Николай Георгиев, прот. Стоян Димитров, свещ. Стилиян Табаков, свещ. Методий Корчев, който на този ден отпразнува своя имен ден, и митрополитския дякон Иван Петков.

По време на светата богослужба епископ Йоан извърши две иподяконски пострижения - на малките Стефан и Георги Табакови - синове на свещ. Стилиян Табаков и презвитера Милена Табакова. Светла радост изпълни всички при това предостойно посвещение, което бе извършено на празника на светите братя - закрилници на нашия народ и на празнуващия храм! Така новите иподякони на БПЦ Стефан и Георги се наредиха до малкия иподякон Евтимий – син на свещ. Методий Корчев и презвитера Милена Корчева, който вече от една година помага в храма, следвайки примера на своя баща.

Празникът привлече много богомолци и храмът беше пълен. В края на Литургията мнозина взеха св. Причастие.

Епископ Йоан произнесе прочувствена проповед за великото дело и подвига на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, допринесло по изключителен начин за единството и духовния напредък на Църквата. Също така, той похвали дейностите на Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий“, включващи православно книгоиздаване, катехизаторско обучение за деца с увреден слух, курсове по Православие за деца и възрастни, църковно пеене, типик, дърворезба и иконопис. Епископ Йоан посочи и голямата полза от просветителската дейност на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. св. Кирил и Методий”, информиращ нашето общество за вредната пропаганда на сектите и ересите у нас и по света.

Викарият преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, на което Негово Високоблагоговейнство ик. Александър Георгиев от името на храмовото духовенство, на преподавателите в Енорийския център и на енориашите при храм „Св. св. Кирил и Методий” сърдечно благодари и помоли еп. Йоан да предаде на Негово Светейшество, че той, като храмов председател, препотвърждава волята си да ръководи духовно-просветната работа в поверената му църква така, че в нея и в Енорийския й център молитвата и богопознанието все повече да се умножават и утвърждават, за да се спасят колкото се може повече човешки души!

Накрая викарният епископ раздаде нафора, благослови богомолците и се снима за радостен спомен със семейството на свещ. Стилиян, което на този ден се увенча с двама нови иподякони на светата ни Църква, които да следват примера на равноапостолните братя Кирил и Методий.

На 11 май 2013 г. по същото време, докато в празнуващия столичен храм се отслужваше св. Литургия в чест на равноапостолните Кирил и Методий, представители на неговия Енорийски център бяха на поклонение и се молеха при гроба на св. Константин-Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе” в Рим. При завръщането си в България на 15 май те донесоха в дар за храм „Св. св. Кирил и Методий” в София свещена пръст от гроба на св. Кирил, която ще бъде поставена в храмовия олтар и ще бъде изнасяна на големите празници за поклонение и благословение на вярващите!

Св. Методие и Кириле, вие, които възлюбихте Бога от цялото си сърце, с цялата си душа, с всичките си сили и станахте избрани съсъди на Божията благодат, вие, които ни дарихте най-ценното - Евангелието на живия Бог и положихте душата си за нас, отци наши, наставници наши, благодетели и защитници наши, светилници и благи водители в духовните ни и национални съдбини, смирено ви молим - просете милост Божия и вечно спасение за всички нас! Амин.

Текст: Пенка Христова, Десислава Панайотова
Снимки: Пенка Христова, презвитера Милена Табакова

 

 

Снимки

Храм "Св. св. Кирил и Методий"Иконата на светите братя Кирил и МетодийСв. Литургия на 11 май 2013 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"Св. Литургия на 11 май 2013 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"Св. Литургия на 11 май 2013 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"Св. Литургия на 11 май 2013 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"Иподяконските постриженияЗнеполски еп. ЙоанДякон Иван ПетковЗнеполски еп. ЙоанДякон Иван ПетковЛюбомир Янъков чете из АпостолаЧетене на св. ЕвангелиеЧетене на св. ЕвангелиеСлушане на св. ЕвангелиеНародът слуша св. ЕвангелиеПод закрилата на св. Братя, които ни дариха св. Евангелие на родния ни езикДякон Иван ПетковЗнеполски еп. ЙоанИподякони на БПЦ !Велик входВелик входО. Стилиян и о. МетодийИк. Александър Георгиев - предстоятел на храма (в средата)Велик входВелик входВелик входВелик входВелик входЗнеполски еп. ЙоанИподякон Георги ТабаковВелик входИподякон Георги ТабаковКъм св. ЧашаЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанЗнеполски еп. ЙоанО. Стилиян със синовете си Стефан и ГеоргиКъм св. ЧашаС вяра в Бога и Неговите светииИконата на Всички български светииПреди св. ПричастиеПреди св. ПричастиеПоздравления по случай празникаПоздравления по случай празникаПоздравления по случай празникаЕп. Йоан раздава нафора на народаСемейство ТабаковиЗнеполски еп. Йоан със семейство ТабаковиСемейство Корчеви и сем. Табакови (от ляво на дясно)Храм "Св. св. Кирил и Методий"
« предишна новинаследваща новина »