ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на светите братя Кирил и Методий в Първото българско училище във Варна

21 май 2013 14:34, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил”

На 23 май 2013 г. от 18,00 ч. в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”, който се намира в сградата на Първото българско училище във Варна, ще се проведе тържествена празнична среща под наслов „Слово за буквите”.

Лекция за живота и делото на светите Солунски братя ще изнесе гл. ас. Иван Патев от Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Ив. Дуйчев” към СУ „Св. Климент Охридски”. С тази лекция се поставя началото на една традиция, всяка година в навечерието на Празника на българската писменост да се провежда официално събрание, посветено на „Словото за буквите”. Както Черноризец Храбър през Х век съчетава защита, полемика и възхвала, за да утвърди значението на българската писменост за нашия народ, така и днес, десет века след това, ние все още имаме нужда от тълкувание, защита и възхвала на българската писменост.

След лекцията, пред храм „Св. Николай Чудотворец” ще има празничен концерт на народни песни и танци с участието на: танцова школа „Колеви”, деца изпълнители на народни инструменти от ОУ „Антон Страшимиров”, формации при база ”Младежки дом”, танцов състав ”Щурче” и група „Зора”.

На 24 май от 12,30 ч. в Духовно-просветния център съвместно с „Мрежа хлебни къщи” ще има празнично месене „Хлебна азбука”. Нека заедно да замесим, изпечем и украсим с букви празничните погачи. Очакваме всички - малки и големи, за да се докоснем заедно до тайнството на хляба и българските букви.

Духовно-просветният център „Св. Архангел Михаил” планира до края на 2013 г. поредица от прояви, посветени на 1150-годишнината от Моравската мисия на св. св. Кирил и Методий. Изворът на словото на светите Братя и техните последователи и през вековете е толкова дълбок и неизчерпаем, че всички поколения българи пият от него и се утвърждават в българската езикова, духовна, културна и национална традиция. Целта на тези прояви е по-дълбокото запознаване със съвременното значение на българската писменост и духовност.

 

 

Снимки

Ръчен хляб, изпечен в пещта в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил”,
« предишна новинаследваща новина »