ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

НОВ СВЕЩЕНОСЛУЖИТЕЛ НА СОФИЙСКА ЕПАРХИЯ

09 август 2009 21:50, Софийска митрополия
"Св. Неделя"

В неделния ден на 9 август Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, оглави светата Литургия в столичния катедрален храм “Св. Неделя”. В богослужението взеха участие Негово Високопреподобие архимандрит Григорий – протосингел на Софийската св. митрополия, и храмовото духовенство със своя предстоятел - ставрофорен иконом Мина Минчев.

Дяконското участие в богослужението този път бе впечатляващо – осем дякони. “През дългите ми години на служение в тази църква не съм виждал толкова много служащи дякони в едно богослужение” – отбеляза по този повод отец Мина.

По време на светата Литургия, непосредствено преди Евхаристийния канон, епископ Йоан ръкоположи в свещенически сан дякон Константин Стойчев Стойчев.

Новият йерей на светата Църква е бивш певец в храм “Св. Преображение Господне”. По мнение на запознати с църковнопевческото дело той е един от малкото добри исократи (исонджии) в столицата. Завършил е висше образование в Лесотехническия университет в София, със специалност ветеринарна медицина, а след това преминава и паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария.

Епископ Йоан го представи пред църковното изпълнение с думите: “Днес ще извършим тайнството Свещенство върху дякон Константин, който ще приеме свещенически сан, след като успешно завърши дяконското си обучение и положи усърдие в практическото му приложение в храм “Св. Преображение”. Той сам изяви желание да послужи в една нелека за обгрижване енория, каквато е в гр. Брезник, Трънска духовна околия. Особено красив е този край на Софийската епархия, но се нуждае от много духовно обгрижване, тъй като има малко свещеници. Там се издига своеобразен храм-паметник, посветен на св. великомъченик Георги, построен по повод успехите на Българската армия по време на Сръбско-българската война. Благопожелаваме на отец Константин успех и винаги да има духовни сили и здраве, за да води паството си там, където Бог ще го призове. Всемолитстваме да пази и съхрани в цялост до края на дните си Божията благодат, която ще снизходи над него, за да я преподава на всички хора, които ще пристъпят за съвет, за извършване на светите Тайнства, молитви и най-вече за св. Евхаристия, пожелаваме му достойно стоене пред св. Престол. На добър час и Божията благодат на помощ!” - каза архиереят.

По време на причастния канон поучителна беседа произнесе свещеник Георги Георгиев – стажант в храм “Св. Неделя”. Той припомни, че единственото спасение в мигове на изкушения, съмнения и трудности е усърдната молитва към Бога.

В края на светата Литургия Знеполският епископ Йоан поздрави предстоятеля, служащите, певците, новоръкоположения свещеник и всички, дошли да влязат в радостта на възкресната богослужба и пожела благодатно посрещане на празника Успение Богородично.

 

Снимки: дякон Иван Петков и Весела Игнатова
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

"Св. Неделя""Св. Неделя""Св. Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя""Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"х. "Света Неделя"

Аудио

нов свещенослужител

« предишна новинаследваща новина »