ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Българското подворие в Москва бе приета държавна делегация от България

21 май 2013 16:46, Българска Патриаршия
Проф. Божидар Димитров и архимандрит Теоктист

В навечерието на един от храмовите празници на Българското църковно подворие в Русия - летния празник на св. Николай Мирликийски Чудотворец (22 май), и в годината, когато се навършват 65 години от основаването на Българското подворие в Москва, се състоя среща между предстоятеля на подворието архимандрит Теоктист (Димитров) и представители на българската държавност.

Проф. Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей, и г-жа Мила Сантова – зам.-министър на културата, придружени от г-жа Боряна Ангелакиева - директор на Българския културен институт в Москва, посетиха храма „Успение Богородично“ в Българското подворие и се поклониха пред чудотворния образ на св. Богородица.

Българската държавна делегация е на официално посещение в руската столица за Дните на славянската писменост и култура, които всяка година се организират по повод 24 май – Деня на славянската писменост и култура.

Гостите от България бяха сърдечно приветствани от архимандрит Теоктист, който накратко ги запозна с историята на храмовете, които се обгрижват от Българското подворие и разказа за светините, които се съхраняват в тях.

От своя страна, проф. Божидар Димитров сподели впечатленията си от българската църква в Москва и изрази желание за съвместни проекти, които да допринесат за популяризирането в Русия на българското културно-историческо наследство.

В задушевен разговор бяха обсъдени насоките, по които биха могли да бъдат осъществени редица съвместни инициативи и посочени начините за тяхното постигане.

С благопожелания за успешна работа и радостни празнични дни се разделиха представителите на Българската църква и българската държава, на които предстои извън пределите на Родината заедно да отпразнуват един от най-светлите български празници, изразяващ желанието за църковна независимост, просвещение и национално въздигане - Деня на българската просвета, писменост и култура.

Текст и снимки: Българско подворие в Москва

 

 

Снимки

В Успенския храмВ Успенския храмПред чудотворния образ на св. БогородицаСреща в Българското подворие в Москва Среща в Българското подворие в Москва Среща в Българското подворие в Москва Среща в Българското подворие в Москва Среща в Българското подворие в Москва Среща в Българското подворие в Москва Успенският храмСреща в Българското подворие в Москва
« предишна новинаследваща новина »