ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ЗАУПОКОЙНА МОЛИТВА ЗА БЛАЖЕНОПОЧИВШИЯ НЮ-ЙОРКСКИ МИТРОПОЛИТ АНДРЕЙ

10 август 2009 12:11, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Заупокойна молитва за блаженопочившия  Североамериканският и Австралийски митрополит Андрей

На 9 август се навършиха 37 години от блажената кончина на Ню-Йоркския митрополит Андрей. Панихида на гроба му отслужи иконом Славчо Проданов, архиерейски наместник в гр. Търговище.

Гробът на митрополит Андрей се намира отляво в притвора на храм „Св. Йоан Рилски”. В този храм блаженопочившият митрополит на Северна и Южна Америка и Австралия Андрей не веднъж е отправял горещи молитви към Бога за здраве и добро преуспяване на народа. Със своята църковно-просветна дейност, в продължение на повече от 60 години, той е допринесъл много за авторитета на Българската православна църква и светото Православие.

Митрополит Андрей е роден на 31 декември 1886 г. в с. Врачеш, Ботевградско. Светското му име е Стоян Петков. Основно образование получава в гр. Търговище, а през 1903 г. постъпва в Софийската духовна семинария, която завършва през 1909 г. През 1911 г. се записва в Московската духовна академия. По време на Балканската война е на фронта като редник, а през 1914-1915 г. е санитар в руската армия.

Завършва Духовната академия в Москва през 1916 г. От 1916 г. до 1918 г. е учител в Санкт Петербург. Връща се в България след болшевишката революция и от 14 януари 1919 г. до 27 февруари 1921 г. е секретар, а после инспектор към Министерството на външните работи - Вероизповеден отдел. От 1921 г. до 1926 г. е учител в Софийската духовна семинария, а 1926 г. до 1929 г. - началник на Културно-просветния отдел на Св. Синод.

На 14 декември 1928 г. се замонашва и приема името Андрей. На 15 декември е ръкоположен за йеpoдякон, на 16-ти - за йеромонах, а на 19-ти е възведен в чин архимандрит. На 20 април 1929 г. е хиротонисан за епископ с титлата "Велички" и назначен за викарий на Варненско-Преславския митрополит Симеон.

През 1937 г. Св. Синод изпраща епископ Андрей да управлява Американската българска епархия в Ню-Йорк, САЩ, където се създават много нови Български православни църковни общини и се строят храмове.

През септември 1942 г. епископ Андрей е изпратен от Св. Синод да организира погребението на починалия в Цариград екзархийски наместник, епископ Климент Главиницки. След погребението той остава в Цариград до 1945 г. като екзархийски наместник. Като такъв, заедно с митрополитите Борис Неврокопски и Софроний Търновски, води преговорите с Вселенската патриаршия за вдигане на схизмата от Българската Православна Църква. След завършването на преговорите се връща в епархията си в САЩ.

На 26 юли 1947 г. в Бъфало, щата Ню Йорк, епархийският избирателен събор, излъчен от клира и миряните, избира Велички епископ Андрей за митрополит Американски. Под натиска лично на Георги Димитров, Св. Синод не признава избора. Едва през 1963 г. Св. Синод прави каноничен избор на Американски и австралийски митрополит Андрей. След като Българската Православна Църква създава три епархии в САЩ, Канада и Австралия, той остава само Нюйоркски.

Умира на 9 август 1972 г. в София. Погребан е в в гр. Търговище, в храма "Св. Йоан Рилски".

През живота си митр. Андрей е бил организатор и ръководител на съюзи и дружества като: Съюз на православните християнски братства; Съюз на православните християнски дружества на учащата се младеж; Просветно-благотворително дружество "Православен дом в България" и др. Автор е на множество богословски трудове.

Изминалите 37 години от смъртта на този бележит дипломат в расо и строител на величавата сграда на задграничната ни църква в Северна Америка и Австралия, на вдъхновения приносител за сваляне на схизмата, позволяват в пълнота да обгърнем в съзнанието си делото и подвига му и високо да оценим каква Божия благословия е бил фактът на неговото появяване в църковнообществения живот на България и за всички православни българи в и зад граница.

Вечная памят!

Слава Богу за всичко!

Иконом Славчо Проданов – Архиерейски наместник гр.Търговище
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Североамериканският и Австралийски митрополит АндрейГробът на дядо АндрейЗаупокойна молитва за блаженопочившия  Североамериканският и Австралийски митрополит Андрей

Аудио

митрополит Андрей

« предишна новинаследваща новина »