ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Честване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столица

22 май 2013 13:28, Българска Патриаршия
Честване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столица

По решение на Посолството на Република България в Атина и църковното настоятелство на българския храм „Св. преп. Йоан Рилски Чудотворец” 19 май - Неделя на Мироносиците - бе избран да бъде отбелязан Денят на славянската писменост и култура (поради невъзможността на нашите сънародници, живеещи и работещи в гръцката столица, да присъстват на тържества на 24 май).

Денят започна с празнична св. Литургия, отслужена от предстоятеля на храма архим. Атанасий (Султанов), под велегласното пеене на псалтите Мелетий Велчев и Александър Ганчев. Храмът бе празнично украсен от църковния настоятел г-жа Людмила Стойкова.

На литургията присъстваха и се помолиха: посланик Емилия Кралева, пълномощен министър Димитър Енчев, консул Любомир Георгиев и дипломати от Българското посолство в Атина; представители на дружество „Будители” заедно с ученици към неделното училище на сдружението „Св. св. Кирил и Методий”, водени от ръководителя на кръжока по художествено слово - актьора Пламен Симеонов; представители на Гръцко-българското сдружение за култура, во главе с председателя му д-р Благородна Филевска; учители и ученици към училище „Преп. Паисий Хилендарски” към същото сдружение заедно с директора му г-жа Пенка Хайдарлиева; представители на училище „П. Хилендарски” с директора му г-жа Николина Янева; маестро Александър Костадинов заедно с фолклорна формация „Родина”, член на Гръцко-българското сдружение за култура; и много българи и гърци.

Точно в 11,30 ч. пристигна Негово Високопреосвещенство митрополитът на Илион, Петруполи и Каматеро Атинагор, под чиято юрисдикция се намира българският храм, за да отслужи молебена, полагащ се в Деня на славянските просветители, но и по случай 60-годишнината от Възстановяването на Българската патриаршия. Той бе посрещнат от отец Атанасий при камбанен звън и песнопението „Ангел вопияше”. След това митрополит Атинагор благослови всички присъстващи и отслужи молебена.

След отпуста той бе приветстван от архимандрит Атанасий, който подчерта, че е важно да има общение между митрополита и неговите пасоми; че със своето присъствие в българския храм днес митрополитът показва, от една страна, братската обич между двете поместни православни църкви - Гръцката и Българската, а от друга - изпълнява думите на Псалмопевеца, който казва: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!” (Пс. 132:1).

В слово отговор митрополитът се обърна към всички присъстващи и подчерта, че именно православната ни вяра е тази, която ни обединява, независимо от това каква е нашата национална и политическа принадлежност. Той подчерта, че за него е голяма радост да е сред българската общност и че това отново е един мост на приятелство между двата народа.

Митрополитът бе приветстван и от посланик Емилия Кралева. След това тя се обърна към присъстващите българи, подчертавайки важността на Кирило-Методиевото дело за всички славяни и поздрави всички. Последва многолетствие за Негово Високопреосвещенство митрополит Атинагор и за Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ, за всички православни християни.

След това последва програма, подготвена от учениците от училищата „Св. св. Кирил и Методий” и „Преп. Паисий Хилендарски”. Със своите изпълнения те върнаха в ученическите години всички присъстващи, а в очите на много от тях проблеснаха сълзи. Накрая на програмата всички изпяха ученическия химн „Върви, народе възродени”. Последва концерт на фолклорна формация „Родина”, а присъстващите бяха поканени на почерпка, специално осигурена от Българското посолство.

Църковното настоятелство изказва своята огромна благодарност на посланик Емилия Кралева за подкрепата и организацията на този празник.

Текст: Църковно настоятелство на БПЦО „Св. преп. Йоан Рилски”
Снимки: д-р Благородна Филевска

 

 

Снимки

Честване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване денят на Славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столицаЧестване Деня на славянската писменост и култура в гръцката столица
« предишна новинаследваща новина »